194 бебенца са проплакали през 2019 в Първомайско, родилното отпразнува Бабинден

Автор: Plovdiv Now 7324
194 бебенца са проплакали през 2019 в Първомайско, родилното отпразнува Бабинден

Целият персонал на АГ отделението на болницата в Първомай отпразнува днес Бабинден и отчита цели 187 раждания през 2019 година, като спадът спрямо 2018 е само с 15 бебета

Първомайското село Караджалово също почете празника. Ритуалът започна на площада, където се събраха млади майки, баби, самодейци, а гост беше и кметът на община Първомай Николай Митков. След традиционното хоро всички заедно посетиха кабинета на д-р Куновска, където ѝ поляха и ѝ дариха сапун и кърпа. В писана каручка бабите потеглиха към реката, където „дядото“ Ангел Тенев „откупи“ къпането на своята баба, за да не се разболее в студената вода. Шествието посети и домовете на семейства с новородени. Празникът завърши отново на мегдана с хоро. То се водеше от родилка или баба, която държи в ръката си сърп, вързан с червен конец и глава чесън.

194 бебета общо са се родили в община Първомай през 2019 година. От тях 78 са в селата и 116 в града. Първенци по брой новородени са Градина и Караджалово – по 10, следвани от Виница – 9. В три села са проплакали по 8 бебета – Воден, Искра и Крушево. 6 бебета са се родили в Буково, Дълбок извор и Православен. Най-малко деца има родени в Бяла река – 4 и само по едно в Езерово, Брягово и Татарево. В трите села без кметове Поройна, Добри дол и Драгойново няма родени през 2019 година деца.

Източник: parvomai.net.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина