19 април 2007: Мощите на цар Калоян са тържествено погребани

Автор: Plovdiv Now 6308
19 април 2007: Мощите на цар Калоян са тържествено погребани

На 19 април 2007 г. Цар Калоян беше тържествено погребан с държавни почести във Велико Търново. 800 години след смъртта му саркофагът с тленните останки на българския владетел беше положен в двора на храма „Св. 40 мъченици”.

Церемонията бе изпълнена с държавни почести, в присъствието на почетната гвардейска рота, с военен и църковен церемониал. Ритуалът започна с изнасяне на саркофага от Регионалния исторически музей. Той бе носен от гвардейци и увит в националния трибагреник, поставен върху лафет, теглен от бронетранспортьор на въоръжените сили под звуците на барабани. В началото на шествието гвардеец носеше графичен портрет на образа на цар Калоян.

На тържествената церемония присъстваха президентът Георги Първанов, министрите проф. Стефан Данаилов и Веселин Близнаков, депутати, кметове на градове от цялата страна. Великотърновския митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва.

Любопитен факт е, че саркофагът е положен в гроб номер 39 в църквата, където е открит прочутият Калоянов пръстен, пише radiovelikotarnovo.com.

Преди да бъдат препогребани, костите от гроб № 39 са обработени с восъчно-колофониев препарат, използван и при балсамирането на египетските мумии. Те са затворени в непроницаем за въздух и влага метален саркофаг, имащ гаранция 3000 години.

Всяка година на 22 март – празника на Велико Търново, официални лица, гости и жители на града полагат цветя на саркофага на цар Калоян.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина