180 години от рождението на легендарния българин Стефан Караджа

Автор: Plovdiv Now 13840
180 години от рождението на легендарния българин Стефан Караджа

Стефан Тодоров Димов, известен в историята ни като Стефан Караджа, е български национален герой, революционер от българското освободителното движение и войвода на чета.

Роден е на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско. 

За известно време Караджата се обучава в обущарския занаят, но поради липса на средства напуска училище. Побеждава по време на сватба прочутия турски борец Гаази Плиса. Укрива се известно време, преследван от турците, след което заминава в Румъния през 1862 г. Оттогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Показва голяма смелост и героизъм в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба.

Няколко пъти преминава Дунав с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която се прехвърля на десния бряг на Дунав. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия.

През 1868 г. след разпускането на легията, се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски.

На 12 юли е отведен в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.

Черепът му се съхранява в къщата музей „Баба Тонка“ в Русе. Първият надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата музей на Баба Тонка през януари 2014 г. Въпреки че във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., според надписа на кръста това е станало ден по-рано – на 30 юли 1868 г.

Връх на Антарктическия полуостров носи името на революционера

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина