18 ноември - ден за борба с трафика на хора

Автор: Plovdiv Now 1178
18 ноември - ден за борба с трафика на хора

18 ноември е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Трафикът на хора е част от международната организирана престъпна дейност.  Печалбите от трафик могат да се сравняват само с тези от незаконна търговия с оръжие и наркотици. Криминалните групировки действат чрез насилие и заплахи. В множеството от случаи, трафикантите отнемат личните документи на жертвите си.

За жертвите трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България.

Трафикът на хора е съвременната форма на робство.

 От 01.08.2011 г. в Пловдив със заповед на кмета е създадена Местна комисия за борба с трафика на хора. В правомощията й влизат задължения да организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации в региона по прилагането на Закона за борба с трафика на хора; осъществяването на държавната политика и стратегия в областта на борбата с трафика на хора; осъществява изпълнението на националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му на територията на региона; подпомагане организацията за проучване, анализ и статистическа отчетност на данните във връзка с трафика на хора; участие в международното сътрудничество за предотвратяване и противодействие на трафика на хора; организиране и  провеждане на информационни, разяснителни и образователни кампании за лицата от рисковите групи на трафика на хора в региона; реализиране на програми за обучение на служители за изпълнение на функции във връзка с предотвратяването и противодействието на трафика на хора в региона.

 
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина