18-годишно момче почина в Пловдив, родителите сигнализират за лекарска грешка

Автор: Plovdiv Now 129428
18-годишно момче почина в Пловдив, родителите сигнализират за лекарска грешка

Трагичен случай е станал в Пловдив - 18-годишно момче почина, а родителите сигнализират за допусната лекарска грешка, предаде bTV.

Синът на адвокат Йордан Давчев,18-годишният Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница Свети Георги след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая.

„Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: „Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар“. Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: „Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: „Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите“, разказва Йордан Давчев, баща на починалия Теодор. 

Започват животоспясяващи действия, но момчето издъхва пред очите на родителите си.

„По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно след консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната система и гълтачната, той не е могъл—мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирал течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил“, казва бащата.

Майката на момчето предлагала да остане с него в болница да го наблюдава, но я уверили, че няма нужда.

В отговор на запитване на Trafficnews.bg УМБАЛ „Свети Георги“ съобщава, че в лечебното заведение е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила на Окръжна прокуратура - Пловдив информация за броя и състава на екипите в клиничните звена, през които е преминал пациентът Теодор Йорданов Давчев, за извършените от тях служебни задължения, свързани с лечебния процес в този медицински случай, за общата натовареност на екипите в периода на престой на пациента.

Тъй като проверката все още продължава, могат да се съобщят само някои факти: Пациентът е бил транспортиран от екип на ЦСМП до Отделение по спешна медицина  - Звено „Хирургия“ към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, където е приет в 18:03 ч. на 08.09.2021 г. и престоява до 21:30 ч.

В 21:56 ч. на 08.09.2021 г. пациентът е приет в Клиниката по неврохирургия на болницата за лечение по КП №208 – „Консервативно лечение при леки и средно тежки черепно-мозъчни травми“. На 10.09.2021 г. в 18:50 ч. болният е починал. 

УМБАЛ „Свети Георги“ – ЕАД, при разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент, ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката.

Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина