1600 бебета се родиха в УМБАЛ „Св. Георги” през 2019 г., 250 са недоносени

Автор: Добринка Димова 10918
1600 бебета се родиха в УМБАЛ „Св. Георги” през 2019 г., 250 са недоносени

1600 бебета са се родили в Клиниката по акушерство и гинекология на пловдивската Университетска болница „Свети Георги” през 2019 г., като около 250 от тях са недоносени. 40 малчугани пък са проплакали от началото на 2020 г. досега. Това съобщи в Деня на родилната помощ по стар стил завеждащият отделението по неонатология в лечебното заведение проф. д-р Мая Кръстева.

„Хубавото е, че неонаталната смъртност е в много ниски проценти, по-ниски от средните за страната. Удовлетворени сме от това, което се случи през 2019 г. Надяваме се, че 2020 г. ще бъде още по-добра по отношение броя на ражданията и ще се намали и заболеваемостта на новородените. Тук обаче нещата опират и до наблюдението на бременните – нещо, което е приоритет на колегите акушер-гинеколози. Защото до голяма степен всичко, което ние наблюдаваме при бебетата, е свързано с протичането на бременността и с проблемите, които майката е имала. Те се отразяват, разбира се, и на плода, и на новороденото дете”, посочи неонатологът.

Според нейните наблюдения, се запазва тенденцията от последните години жените да раждат на по-зряла възраст. Съществува обаче и друга тенденция – на все по-млади родилки, които дори не са навършили 14 години. „Мисля, че в тази насока трябва да се работи, да се превантират тези ранни раждания. Там рискът да се раждат недоносени бебета, бебета с проблеми след раждането, е доста голям. Трябва да се обърне внимание на този контингент родилки, при които раждането настъпва във възраст, в която те самите не са готови все още да поемат родителските си задължения”, категорична е проф. Кръстева.

Дихателните нарушения след раждането и инфекциите са сред основните проблеми на малките пациенти. Специалистът посочва, че все още се раждат и деца със сериозни аномалии, въпреки че част от тях могат да бъдат диагностицирани пренатално.

Наблюденията й показват, че процентът на недоносеността се задържа в сравнение с предходните години. Задържа и процентът на заболеваемостта. Причините, за да се роди едно дете недоносено, са комплексни. Водещи са протичането на бременността, условията, при които жената живее, социално-икономическият й статус, здравната й култура, наличие на заболявания по време на бременността.

Подобни новини

Даниела

Интересно защо не коментира и какви грешки допускат нейните "прекрасни" колеги акушер-гинеколози и какви лъжи бълват за да прикрият своите грешки... Напълно безкрупулни и без грам съвест "лекари"

22:33, 12.01.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина