16 перфектни пианисти изнесоха уникален клавирен спектакъл на 8 рояла в Пловдив

Автор: Анна Тодорова 15184
16 перфектни пианисти изнесоха уникален клавирен спектакъл на 8 рояла в Пловдив

Пловдивчани се насладиха на уникален клавирен спектакъл на 8 рояла снощи. 16 перфектни пианисти изнесоха двучасов концерт в уютната зала С.И.Л.А. В Пловдив гостува Байнов Пиано Ансамбъл от Германия с ръководител проф. Томислав Байнов.  Роденият в София в семейство на музиканти пианист от години работи в чужбина, но се завърна в родината си, за да сподели емоцията от проекта, чийто идеолог е той.

 

„Работим заедно вече 30 години. Тази година празнуваме юбилей. Ние сме не само колеги, но и приятели.Имаме имат опит в ансамбловото свирене. Първоначално започнахме да свирим в по-малки състави. Има множество произведения за едно пиано и шест ръце, има за две пиана и осем ръце. Повечето концерти, които правим, са такива. По-рядко правим концерти за четири и шест рояла и още по-рядко за осем рояла. България е четвъртата страна в света, в която представяме този уникален класически концерт на осем рояла, със шестнадесет пианиста и 32 ръце. Идеята не е наша, тя е обоснована и има дългогодишни клавирни музикални фундаменти”, разказа пред Plovdiv Time Байнов.

Пианист, композитор и преподавател, професорът събира талантливи пианисти от цял свят в ансамбъла си и заедно покоряват публиката по цялото земно кълбо с перфекционизъм, стил, артистичност и елегантност. На концерта в Пловдив на осемте рояла седнаха виртуози от три континента - Женя Любенова-Келер, Сирма Величкова, Яница Христова, Зорница Радионова от България; Алберто Спинели и Луиджи Казели от Италия; Олга Алексеева от Русия; Зузана Суханова от Словакия; Хайрих Байзе от Германия; Мери Мей Лок Уу от Хонг Конг; Дороти Уйтенгсу и Винфрид Ромпф от Канада, както и Хандол Ким, Су Йон Хуанг и Ънджу Ли от Южна Корея. 

Проф. Байнов беше един от 16-те пианисти на роялите и свири редом с колегите си през целия концерт. Диригент на спектакъла беше пловдивчанинът Григор Паликаров.  Той разкри, че четири от инструментите са безвъзмездно предоставени от немска фирма, която не е навлязла на българския пазар, но не се поколебала да направи този жест.  Специалисти твърдят, че роялите са на стойност над 300 000 лв.

 

Публиката се наслади на 10 композиции, разделени в две части с кратък антракт между тях. Пианистите изпълниха откъси от творби на Карл Орф, Моцарт, Вагнер, Росини, Гершуин  -  специално адаптирани и разработени от проф.  Байнов, за да могат да се изпълняват на два, четири, седем и осем рояла с по един или двама пианисти.

 

„Този музикален спектакъл е създаден с безкомпромисно отношение към клавирното изкуство. Чувал съм за изпълнения с повече от 300 пиана, но онова е шоу, а в нашия концерт всичко е подчинено на високите стандарти в изкуството. Всеки един от колегите ми не е просто концертиращ артист, но и педагог, преподавател”, разкри маестрото.

 Той поднесе на публиката под тепетата специален подарък - интересна своя авторска композиция, вдъхновена от българския фолклор, с елементи на джаз. Тя е написана в трудния и рядко постижим такт 15/8 и беше изсвирена от трима пианисти на един-единствен роял. Необичайното в режисурата на спектакъла беше, че след всяко изпълнение музикантите сменяха роялите, а професорът с елегантно чувство за хумор разказваше на публиката на достъпен език интересни факти за произведенията. На финала на спектакъла публиката поздрави виртуозите на крака и с дълги аплодисменти. Пианистите два пъти бяха извикани на бис. 

Концертът бе особено специален за маестро Байнов и заради факта, че - въпреки дългата си кариера, за първи път свиреше в Пловдив. Преди музикалния празник, той разкри, че следи какво се случва под тепетата и даде висока оценка на музикалния живот тук.

„Аз не живея в България от 38 години, но знам, че се провеждат много събития.  Пловдив с тази изумителна атракция – Античния  театър, впечатлява. Той е прекрасен отговор на Арена Ди Верона. Действително това прави града световноизвестен. След като стана и Европейска столица на културата, много хора се запознаха с него. Нашите колеги също разказват на запад за България и Пловдив”, каза той.

Още три града ще се насладят на виртуозния „Концерт на 8 рояла”. На 18 ноември от 20 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата е спектакълът в София. На 21 ноември от 19 часа е във Велико Търново в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Финалът на турнето у нас е на 23 ноември от 19 часа в Двореца на културата и спорта във Варна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина