16 години без Димитър Киров - големия пловдивски художник

Автор: Plovdiv Now 1235
16 години без Димитър Киров - големия пловдивски художник

16 години стават днес от смъртта на големия пловдивски художник Димитър Киров - Ди Киро.

Майсторът на четката почина на 23 октомври 2008 година, в деня, в който трябва да бъде закрита последната му изложба. Въпреки влошеното си здравословно състояние, той твори до последния си дъх, а дни преди кончината си реди мозайки, обгорели икони и литографии в къщата на дългогодишния си приятел Начо Културата.

Художникът е роден на 20 май 1935 година в Истанбул. Работите му са в областта на живописта и монументалното изкуство –стенопис, мозайка, сграфито. Негови платна и мозайки и днес красят десетки обществени сгради у нас и по света. Ди Киро е носител на Голямата награда на името на "Златю Бояджиев", "Кавалер" е на почетния легион на Франция за култура. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий".

През годините той оглавява Градския съвет за изкуство и култура в Пловдив, Съюза на българските художници и държавната комисия по изобразително изкуство. Почетен член е на японските художници Ника-Кай. Съпричастен е към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. На 23 март 1983 година става съучредител на новото читалище към етнографския център „Възраждане“.

Днес картини на маестрото красят къщата на Верен Стамболян в Стария град. Експозицията е достъпна за пловдивчани и гости на града.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина