14 януари - Празник на войските на министерството на транспорта

Автор: Plovdiv Now 14745
14 януари - Празник на войските на министерството на транспорта

14 януари е професионалният празник на войските към Министерството на транспорта.

На тази дата през 1888 година с Указ № 4 княз Фердинанд създава първото военизирано железопътно подразделение в Българската армия – Железопътна рота към пионерния полк в Русе. С това се поставя началото на обособен род транспортни войски, които с годините преминават през различни етапи на развитие.

Бригадата за железопътно и свързочно строителство към Министерството на транспорта, създадена през 1965 г. Служителите се набират от наборните военни части и се подчиняват на Закона за всеобщата военна служба в Народна република България. Войските са под управлението на министъра на транспорта, служителите са уволняват от военния министър по предложение на транспортния министър. Полувисшият железопътен институт „Тодор Каблешков“ обучава кадри за нуждите на войските.

За официален празник на войските на Министерството на транспорта е обявен 14 януари. Към 2000 г. личният състав на войските наброява 8016 души, от които 611 офицери, 625 сержанти, 2268 войници, 140 школници, 4372 работници и служители.

На 31 декември 2001 г. войските са закрити със Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия. Наследник на войските е Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина