13 ноември: Ден на добротата и международен ден на слепите

Автор: Plovdiv Now 17857
13 ноември: Ден на добротата и международен ден на слепите

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни по целия свят повече от десетилетие.

На тази дата през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. Делегатите приемат „Декларация на добротата“.

Идеята е светът и хората в него да забравят самолюбието, да се помислят за другите около себе си, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Всички хора живеят в един свят и да мислят за мира, съвместното съжителство и щастието. 

Денят се отбелязва от хора от цял свят, които показват, че може да се замисляме повече за себе си и да направим света по-добро място заради самата доброта.

Символът на движението представлява „открито сърце“. Той е дело на френския художник Орел.

Светът отбелязва на 13 октомври и Международния ден на незрящите. Денят е обявен от ООН през 1946 г., а 13 ноември е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите. Той основава в Париж първия в света интернат за слепи.

Брайловото писмо, създадено от Луи Брайл е въведено през 1906 г. У нас, основният издател на книги на Брайл е Националното читалище на слепите "Луи Брайл" в София. Библиотеката му има фонд от почти 2000 заглавия. От 1959 г. у нас също има български „говорещи книги". 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина