13 бебенца се родиха в пловдивска болница навръх Бабинден

Автор: Plovdiv Now 87932
13 бебенца се родиха в пловдивска болница навръх Бабинден

С традиционен ритуал отбелязаха деня на родилната помощ в УСБАЛАГ „Селена“. С пожелание за повече бебета се обърна към екипа завеждащия на отделението по акушерство и гинекология на най-голямата АГ болница в южна България проф. Баговест Пехливанов. „Тази година излязохме на второ място по брой раждания, догодина си пожелаваме първо място в страната. Тези резултати постигаме заради работата и отношението на екипа“, обърна се към колегите си проф. Пехливанов. За традиционното измиване на ръцете му асистира Светла Макакова, която преди два дни роди първото си момиченце в „Селена“.

Тринадесет са родените бебета на днешния Бабинден в най-голямата АГ болница в южна България. Така броят им от началото на годината стана 140. Двойка близнаци момиченца поеха първата си глъка въздух под покрива на УСБАЛАГ „Селена“ днес. Още 7 са момиченцата и едва четири – кавалерите. 

АГ болницата излезе с най-добрите резултати за Пловдив и региона по брой раждания за 2019 година. 2403 бебета са проплакали под покрива на лечебното заведение миналата година, което я нареди на второ място в страната по брой раждания след „Майчин дом“ в София. Отделението по неонатология към болницата вече е най-голямото в страната. За най-малките се грижи екип от 14 лекари неонатолози и педиатри. 266 мъника са минали само през миналата година през интензивното звено, сертифицирано с най-високото трето ниво за компетентност. 

42% е успеваемостта на инвитро клиниката на УСБАЛАГ „Селена“. На всеки 100 опита за забременяване в клиниката, се раждат 35 бебета. Клиниката е оборудвана с един от педесетте в света и единствен в България ембриоскоп. Той позволява непрекъснато наблюдение развитието на ембрионите. 

Почти девет хиляди гинекологични операции са извършени в УСБАЛАГ „Селена“ за миналата година. 730 са изключително тежките. В болницата се извършват безкръвни операции от 2006 година. Миналата година беше остранен 13-сантиметров миомен възел чрез лапароскопска операция, продължила 3 часа. Този вид оперативна намеса се предпочита когато е възможно заради значително по-бързото възстановяване на пациента. Тя позволява и по-прецизна работа, и по-ефективно лечение. При самите интервенции няма следоперативна болка, а болничният престой и следоперативното възстановяване е сведено до минимум.  

С грижа за бъдещите новородени в УСБАЛАГ „Селена“, болницата създаде една от малкото български банки за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“. Тя притежава собствени лаборатории за изолиране и съхранение на стволовите клетки, позволявайки процедурата по замразяване да се извърши за минимално време, за да гарантира съхранение на максимално голямо количество съхранени живи клетки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина