100 китайски гребци пристигат в Пловдив за Световното

Автор: Plovdiv Now 6353
100 китайски гребци пристигат в Пловдив за Световното

Голяма група от 100 китайски гребци пристига на 22 април в Пловдив за участие в първия кръг на Световната купа по гребане. Акредитирани общо 650 гребци, но се очаква потвърждение още от отбора на Русия и на още няколко по-малки федерации.

В Пловдив ще пристигнат около 1200 чужденци - треньори, медицински персонал, ръководители на делегации и фенове на гребния спорт. Жребият за първенството ще бъде изтеглен на 9 май, а най-натовареният състезателен ден е 10 май, когато са подборните серии. На 11 май са полуфиналите, а на 12 май - финалите от първия кръг на Световната купа по гребане.

Изминаха 3-4 доста тежки години на смяна на поколенията в нашия спорт, каза Свилен Нейков - председател на управителния съвет на Българската федерация по гребане /БФГ/. “През това време стремежът ни бе по-голям брой състезатели да навлязат във възрастовата група мъже и жени. Резултатите са добри – имаме голяма група юноши и девойки, които навлязоха в младежката възрастова група. Имаме балкански шампиони, имаме бронзови медали от световни първенства. Стратегията ни е тази силна група да е готова за участие в олимпийски игри. В момента разчитаме най-много на Кристян Василев и Десислава Георгиева и вярваме, че през тази година можем да имаме поне една олимпийска квота. За съжаление един от нашите състезатели се контузи – това е европейският шампион и бронзов медалист от световното първенство за младежи през 2018 година  Борис Йотов.” - разказа г-н Нейков.

На състезанията от Световната купа по гребане в Пловдив страната ни ще участва не само с мъже и жени, но и с младежи до 23 години. Състзателите, които ще стартират в Пловдив са Кристиян Василев на скиф, Десислва Георгиева на скиф, Станимир Халаджов и Рангел Кацарски на двойка скул и Николай Георгиев, Георги Чавдарски също на двойка скул.

В момента в България гребане развиват 21 клуба със 750 състезатели. В Българскаата федерация по гребане считат, че около 1-2 процента от тях имат потенциал да станат състезатели от световна величина. “Когато говорим за гребане с удовлетворение мога да кажа, че с Министерството на спорта и с министър Кралев говорим на един и същи език и получаваме солидна подкрепа. Бюджетът на федерацията през последните две години е 690 000 лева. За първи път получихме и бюджет от 20 000 лева по програма за подпомагане на парагребци. Вече имам и „острие” в гребането за параспортисти – това е Илиян Млденов, който се готви услено за големи състезания.” - заяви още Свилен Нейков. Той каза също, че БФГ е силно заинтересована от провеждането на големи състезания в Пловдив. Състезания от такъв ранг носят добри икономически и социални ефекти за града, престиж за България и допълнителни приходи за българския гребен спорт, защото с финансовите средства от състезанията Организационният комитет подпомага нашите клубове. С тези средства БФГ подобрява материалната си база и закупува лодки, гребла, транспортни средства, моторници. През 2018 година например закупихме гребла, които предадохме на клубовете, както и микробус за националния ни отбор, обясни г-н Нейков. 

 

 

 

  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина