10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета Балабанова

Автор: Plovdiv Now 9395
10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета Балабанова

За да отидеш в рая, дяволът прави живота ти ад на земята. За да отидеш в ада, Господ прави живота ти ад.” Това е последният  пост на  34-годишния  Георги Балабанов , който той публикува няколко дни преди да се разбие с мотора си в крайпътно дърво  в курорта Слънчев бряг.  Животът на младият пловдивчанин  приключва а 11 юни 2012 година със скорост 200 км/ч – така както и преминава. Роден със „сребърна лъжичка” в устата,  получил възможности, до които малцина се докосват,  той завършва живота си в нищета, затънал в дългове и наркотици и с недоказаното обвинение, че  има вина за убийството на собствената си  майка.  10 години след жестокото престъпление обаче, истината е на път да излезе наяве.  Във вторник бе задържан 43- годишният пловдивчанин Здравко Дечкин , срещу когото е повдигнато обвинение, че е прекият извършител  на престъплението. Днес Окръжният съд  му наложи и постоянна мярка „Задържане под стража”.  Според разследващите, убийството е поръчано от самият Георги Балабанов.  Чак до смъртта си  той отрича да има пръст в покушението и се кълне, че ще открие истинските извършители.  Истината обаче очевидно не е потънала заедно с него в гроба.

На 30 септември 2009 година Георги извежда майка си Виолета Балабанава на вечеря.  Около 20 часа той я оставя пред дома й на ул. „Софроний Врачански” и си тръгва без да я изпрати. 

Убиецът чака във входа, където я намушква на няколко места в корема. След това дърпа чантата й и бяха.  Виолета търси помощ  от преминаващи по улицата, които викат линейка.  Откарана е в болница, но седмица по-късно , на 8 октомври тя издъхва  след като бъбреците й отказват.  Описанието, което тя дава на убиеца е висок, едър мъж с вид на мутра. В чантата, която нападателят отнася, има около 200 лева и документи за собственост на имотите, които тя притежава.  Виолета е вдовица на един от най- богатите пловдивчани от времето на прехода. Тя не излиза никъде без чантата си, пази документите като очите си.  Причината е, че няма доверие на разглезения си син Георги, който е пристрастен към наркотиците и луксозния начин на живот.

Балабанов младши е разпитват многократно, но криминалистите не могат да го пробият. Те не могат да открият доказателства, които да го свържат с престъплението. Мотивът е ясен от самото начало, но уликите срещу него не са достатъчни.

Зловещи подробности около разпиляването на щедрото наследство се появяват, когато Балабанов – младши  напуска съпругата си и двете си невръстни деца и заживява с блондинката Андреана.   Майката  на децата му се опитва да запази последният покрив над главите им –  къща на ул. „Свети Климент”, но  се оказва , че в рамките на няколко месеца Георги е прехвърлил всички имоти  на трети лица.  „Компенсира” семейството си с апартамент в Столипиново!

През 2010 година съпрузите се развеждат . Семейната къща е препродадена и жената я напуска заедно с двете си деца.  Кървавите пари се превръщат в мощни автомобили и кокаин и свършват бързо.  Две години по-късно, на Нова година 2011 –та Балабанов прави опит за самоубийство със сънотворни.  Не е ясно също дали смъртта му е злощастен инцидент или той е избрал край, от който да няма връщане назад.

Фамилна хроника

Възходът на семейство Балабанови започва в началото на 90-те години заедно с прехода. Още преди 10 ноември 1998 г. Георги Балабанов – старши  има собствена печатница.  Познат в старата бохема на Пловдив с прякора Малкото Бижу, още по онова време живее доста разточително. Заедно с брат си въртят търговия със злато . Виолета е доста по-млада от него, но обожава приключенския му дух.  През 80-те Георги успява да се сдобие законно и с валута, тъй като има разрешение да купува долари от банката. Щатската валута му е необходима, за да може да се снабдява с мастила за печатницата си. По онова време обаче мастилата се внасят само от чужбина. И така Георги и Виолета посрещат демокрацията с огромно желание и доста долари кеш. Започват да търгуват с горива и зърно, приватизират Оризарната фабрика до гара Филипово.

Георги е единственият им син,  когото те обожават. Не искат да го лишават от нищо  и още през тийнейджърските си години , младежът разполага с големи суми.  Изпращат го да учи в Швейцария, но дисциплината в тамошните училища се оказва прекалено строга за разглезеният новобогаташ. След това учи в Гърция, но и там не остава дълго. Започват проблемите му с наркотиците, катастрофира няколко пъти с мощните автомобили към които е пристрастен.  През 2006 година Балабанов – старши умира от инфаркт. През 2009 –та Виолета е убита.  Баба му слага край на живота си година по-късно.  Последните прегради към наследството са паднали. Всичко останало е въпрос на време. И „добри” приятели.

Приятели като Здравко Дечкин, който  през 2009 г.  е бил едва на 23 години. Ако обвинението срещу него бъде доказано, той  може да получи от 15 до 20 години „лишаване от свобода", доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина