1 година Covid-19: Как се отрази пандемията на престъпността в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 7581
1 година Covid-19: Как се отрази пандемията на престъпността в Пловдив?

COVID-19 удари България преди 1 година. Следващите 12 месеца бяха най-голямо социално, икономическо и здравно изпитание, пред което сме били изправени в новата история на човечеството.

Как COVID-19 промени родината ни, какво ни донесе и какво ни отне, как рефлектира върху всяка една сфера от битието ни? TrafficNews се опита да систематизира за вас най-важните трансформации, с които ще запомним този период. 

Как се отрази на престъпността тази една година, след обявяването на първия регистриран случай на Covid-19 в България? 

Пловдивските полицаи бяха на първа линия заедно с медиците още от първия ден на пандемията. На тях бе възложена нелеката задача да се грижат за реда, за спазване на мерките по ограничаване на заразата и бяха изложени на всекидневен риск. Промяната бе причина органите на реда да проявят по-голяма гъвкавост.

През 2020 година пандемията се отрази сериозно на престъпността в Пловдив и региона. Организирани бяха множество специализирани операции по малките населени места, които предотвратиха кражби и нападения върху самотните хора. Статистиката сочи сериозен спад на престъпните деяния под тепетата, а и в региона.

Пандемията оказа въздействие върху социалните процеси в обществото и повлия върху броя на регистрираните криминалните прояви. От една страна тя допринесе за намаляване на броя на регистрираните престъпления- близо два месеца и половина имаше разположени КПП и се осъществяваше засилен контрол над режима на пътуване. От друга страна повлия крайно негативно върху психичното здраве на хората.

Страхът, безпокойството и стресът са нормален отговор на въображаема или реална заплаха. Обездвижването, изолацията и загубата на доходи са сред причините за изостряне на психичните разстройства. Именно хората, които страдат от тях или онези, които са по- лесно податливи на безпочвена тревога се оказаха и сред най- уязвимата група в създалата се ситуация. От началото на годината до момента в областта са регистрирани и разкрити 5 убийства . През 2019 година те бяха 6.

Най-осезаем е спада на престъпленията против собствеността. Кражбите бележат осезаем спад – от 2018 през 2020година на 1780 през 2020 година. Подобна е тенденцията при грабежите – от 106 през 2019 година до 98 през изминалата 2020 година.

По-малко престъпления свързани с наркотичните вещества са отчетени през 2020 година – 735. В сравнение през 2019 година са били 798.

Въпреки намаляване на общия брой на регистрираните престъпления, не намаля работата на полицейските служители, дори напротив. Униформените бяха натоварени с множество задачи по контрола за спазването на мерките,  дежурства по всички КПП, контрол за изпълнение на наложените карантини, за спазването на мерките на обществени места на открито и закрито.  

Акциите на МВР пресякоха много престъпления свързани с реда и общественото спокойствие. 30% е намалението при този вид криминални прояви. Хулиганите в Пловдив също намаляха. Ако през 2019 са били 230, то през 2020 година са 145.

Добра тенденция е тази на разкриваемостта на престъпленията. Рекорден е процентът през 2020 година – 91%.

През 2020 година, до средата на месец декември е отчетено най-голямото намаление на броя пътно транспортните произшествия, на загиналите и ранените в сравнителен 5 и 10 годишен период. През изминалите 12 месеца са регистрирани  675 катастрофи с травматизъм, с 36 загинали и 847 ранени участници. В сравнение с 2019 година  намалението на катастрофите е със 141 , 24-ма загинали по- малко и 207 по- малко ранени.

Престъпността през изминалата година обаче не „умря”. Тя се насочи към други сфери, като процъфтяха тези икономически характер. 

За 2020 година икономическите престъпления бяха повлияни в частност и от пандемията от Covid-19 обхванала страната.

В самото начало на разпространението на вируса и първите потвърдени случаи на заразени лица имаше сериозна липса на санитарни материали маски, шлемове, както и дезинфектанти. Заради кризата с предпазни средства се забеляза значително увеличаване на подавани от граждани сигнали за изкуствено завишени цени на такива. Служителите от Икономическа полиция тръгнаха по следите на измамници, работещи предимно в интернет пространството.  

Първи случай на измама с предпазни маски в Пловдив

В условията на пандемия от световен мащаб, както България, така и други страни от Европа, въведоха изискване за наличието на валиден отрицателен PCR тест за Covid-19. Наличието на такъв вид тест, доведе до изготвянето и представянето на фалшиви документи.

Изолацията на хората в условията на пандемията доведе до бум на социалните контакти през Facebook. Това от своя страна активизира измамници,  които използваха  доверието на възрастни хора или доверчиви хора с ограничени средства. Отчете се бум на ало измамите, като основен сценарии бе „болен от COVID-19”.

Пандемията даде поле за изява и на престъпленията, свързани с фалшиви стоки. През 2020 година Икономическа полиция периодично провеждаха акции, при които бяха ударени редица сайтове и магазини за фалшификати. Започнати 11 досъдебни производства и 26 преписки. Иззети бяха общо около 15000 броя дрехи и обувки, носещи означенията на световно известни чужди търговски марки.

Контрабандисти крият маратонки за 600 хиляди лв. в тайник с фалшива стена СНИМКИ

Друг аспект на извършваните икономически престъпления повлиян от пандемията бяха длъжностните присвоявания. Най-често се присвояваха парични средства касиери, търговски представители и дори служители до държавни агенции.

Осъдиха хванатата с подкуп данъчна в Пловдив, взела рушвет заради финансови проблеми

Въвеждането на ограничителните мерки и затягане на граничния контрол доведе до намаляване контрабандния внос на цигари от чужбина, но същевременно се увеличи контрабандата с акцизни стоки вътре в страната. През 2020 година бяха разбити няколко незаконни цигарени фабрики край Пловдив. Арестувани бяха десетки за търговия с тютюн и цигари.

Цигарените фабрики в Цалапица и Желязно - на един и същ собственик СНИМКИ

Кризата принуди много търговци да преминат на „тъмната страна”. Престъпления насочени към крайния потребител бяха разкрити след множество акции.

Разбит бе цех за пилешко в Караджово. Униформени откриха 1 тон месо, готово да потегли към магазините.  100 килограма мръвка бе иззета при акция в Столипиново, а над 600 килограма сирене, с изтекъл срок на годност, бяха открити в мандра край Пловдив.

През септември униформени нахлуха в цех за олио в Труд, който работеше незаконно. 

Разкриха незаконен цех за олио в Труд, намериха и храна с изтекъл срок на годност

Ударна акция в Пловдив! Хванаха търговец с над половин тон сирене с изтекъл срок на годност

Сред икономическите престъпления бяха и тези свързани с горивата. В Калековец бе уловен търговец, който продаваше бензин и дизел, без да отчита приходи по каналния ред. Той бе инсталирал специално устройство, което блокира информацията за продажбите.

Акцията в Калековец започнала заради неиздаване на касови бонове

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина