“Западен“ инвестира 80% от бюджета си в паркове и зелена система

Автор: Благовест Андонов 6004
“Западен“ инвестира 80% от бюджета си в паркове и зелена система

Кметът на пловдивския район „Западен” Димитър Колев е решил да инвестира близо 80% от бюджета си в зелената система. След гласуването на бюджета на Пловдив в понеделник от районната администрация започнаха и първия си проект, който е иновативен в Пловдив – изграждане на алеен парк със зелен пояс по бул. „Свобода”, пише trafficnews.bg.

Алеята е дълга общо 500 метра, като се пресича от улица „Владивосток“. Тя ще бъде преасфалтирана по цялата й дължина, като ще се обособят и няколко къта за занимания. В единия й край, откъм Братската могила, ще бъде разположен и детски кът за игра, който ще е с игри на земята от настилка с термопластик. 

От страната на жп прелезите се предвижда да се сложат маси за шах и табла, както и тенис на маса.  Ще бъде изградено изцяло ново осветление, каквото към момента липсва, като то ще бъде осигурено от 50 модерни лампи. Планирано е поставянето на 50 нови пейки и 50 кошчета за отпадъци. Цялата сума ще бъде около 300 000 лева за облагородяване на цялото пространство.

Близо 600 000 лева ще бъдат дадени за изграждането на Гарнизонна фурна като парк след решението на Общинския съвет вчера. Огромното пространство, което бе изчистено от старите постройки, ще бъде най-големият нов парк, който ще се изгражда тази година в Пловдив. Освен залесителни дейности, ще се сложат две големи площадки за деца в различни възрастови групи, ще се направят алеи и площадно пространство, обясни Димитър Колев. Към  парка ще се присъедини и съседните зелени площи с лице към Пещерско шосе.  Там ще бъде сменена настилката, като ще се сложат и нови пейки. Очаква се скоро и проектът за новия парк да бъде готов и да му се издаде строително разрешение.

„Винаги съм се стремял да изграждам нови зелени пространства и зони за почивка и рекреация. Това ми е от приоритетите от самото начало, когато станах районен кмет. Вярвам, че за да се подобри качеството на живот,  трябва да се инвестира в зелени пространства, а не само да се правят пътища”, каза Димитър Колев, който изгради и обнови редица паркове в района – парк „Ружа”, новият парк върху детска градина „Мир”, както и този в Прослав.   Колев каза, че освен двата проекта се предвижда и намесата в междублоковите пространства и смяната на старите детски площадки.

Той ще разполага с бюджет от 1,3 млн. лева, като близо 900 000 лева са за паркове, а с останалите средства ще се ремонтират пътни артерии и тротоарни настилки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина