Весел празник с викторина за християнството зарадва децата в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5152
Весел празник с викторина за християнството зарадва децата в Пловдив

Истински празник, посветен на християнската вяра, зарадва децата в район „Западен“. Събитието мина под формата на викторина, а организатор бе църковното настоятелство на храм „Свети Климент Охридски“ под домакинството на кмета Димитър Колев. Празникът бе уважен и от Знеполския епископ Арсений.

Във викторината се включиха деца от четвъртите класове на СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и СУ „Васил Петлешков“. Те посещават часовете на отец Пантелеймон, който ги запознава с основните християнски добродетели. Децата бяха разделени на два отбора – „Слово“ и „Пламък“, като всички показаха огромни познания по широк кръг въпроси, свързани с християнството и историята на България. Журито, съставено от Знеполския епископ Арсений и кметът Димитър Колев, бе изключително затруднено, тъй като и двата отбора бяха на ниво. Така в крайна сметка те завършиха наравно и всички деца получиха като награди книги. Многобройната публика бе поздравена с песни и от децата от вокална формация „Лолипоп“ към СУ „Свети Свети Кирил и Методий“, а истински фурор предизвика малкият гайдар Иван, който изпълни родопски песни заедно със сестра си Вяра.

Накрая всички се снимаха за спомен, като присъстващите родители не скриха вълнението си от прекрасното събитие и пожелаха то да се превърне в традиция.

Отец Пантелеймон е един от най-активните служители на църквата в Пловдив, като неуморно запознава децата с християнските ценности и българските традиции. Предводителят на храм „Свети Климент Охридски“ води занимания с възпитаниците на всичките 8 детски градини в район "Западен". Той провежда срещи със всички желаещи деца всеки месец, като това продължава вече пета поредна година. Освен това отец Пантелеймон посещава и СУ „Васил Петлешков“, а от тази година има часове и в СУ „Свети Свети Кирил и Методий“. Той бе и основният двигател зад многобройните прояви, с които бе отбелязана 1100-та годишнина от смъртта на един от първите български просветители и духовни закрилници Свети Климент Охридски. През ноември 2016-та година бяха организирани серия от събития, на които известни историци и общественици припомниха делата на Охридския чудотворец.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина