Урок по родолюбие: Пловдивски ученици поставят пиесата “Хъшове“

Автор: Plovdiv Now 4267
Урок по родолюбие: Пловдивски ученици поставят пиесата “Хъшове“
Премиера на популярната драматизация на театралната постановка „Хъшове"  по Иван Вазов, ще представят днес в Пловдив ученици от основно училище „Елин Пелин". Спектакълът довечера е с начален час в 17,30, а входът е безплатен
 
Тежкият живот на хъшовете във Влашко – будните български емигранти, разпалващи борбата за освобождението на България от османска власт, ще оживее на сцена в залата на кметството на район „Западен" довечера. 
В завладяващата игра на малките пловдивски актьори в пиесата зрителите отново ще видят образите на известни герои, изградени върху действителни личности – прототипи на Странджата, Бръчков, Македонски и Владиков от Вазовата повест „Немили-недраги".
 
„Предпремиерата на постановката бе на връх националния ни празник – 3 март и премина при голям успех, надявам се днес да бъде същото и децата отново да бъдат на висота – каза Татяна Вангелова, директор на ОУ „Елин Пелин". "В забързаното ни ежедневие, като че ли патриотичното чувство на българина понякога позадрямва малко, а съхраняването на традициите и възраждането на националното самосъзнание са сред приоритетите в работата на преподавателите в нашето училище", допълни тя.
 
Постановката „Хъшове" днес е дебютна и ще бъде поставена от театралната трупа на седмокласниците от школото, като на нея ще присъстват много родители, гости и цялото ръководство на район „Западен".
След спектакъла ще се проведе „Урок по родолюбие", в който всички присъстващите ще имат възможност заедно с малките актьори и техните преподаватели да коментират и анализират защо трябва да се гордеем с нашите предци и да разберат как родината може да бъде вдъхновение.
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина