Работата по нови две пътни връзки в „Западен” продължава през 2021

Автор: Благовест Андонов 6060
Работата по нови две пътни връзки в „Западен” продължава през 2021

Работата по изграждането на нови две пътни връзки в район „Западен” ще продължи през 2021 година.   Това е новият път между Прослав и Коматево, както и продължението на бул. „Свобода”.

„С връзката между Коматевско шосе и Прослав напредваме.  Успяхме да завършим парцеларния план, а в момента вървят обявление за него. Това е поредната стъпка за реализацията на тази нова пътна връзка, след като първо направихме идейния проект. Така през тази година може да се направят  отчужденията и технически проект. В случая благоприятно е ,че голяма част от пътя минава през общински имоти, като 1/3 от трасето може да се работи без да има процедури. За другата пътна връзка – продължението на бул. „Свобода” са заложени 9 имота за отчуждение, които процедури още не са завършили”, каза кметът на района Димитър Колев.

През 2020 година в района се направиха два нови парка  – този върху терена на бившата детска градина „Мир”, както и разширението на „Ружа”.  Последният е изцяло ново парково пространство с алеи, детски площадки, фитнес на открито и кътове за отдих, заедно със задължителното осветление и видеонаблюдение.  Няколко нови детски площадки също се завършиха в района, както и редица паркоместа. Първият многоетажен паркинг бе открит в района, като вече е зает на 2/3.

Акцентът през 2020-а бе т.нар. Нов Смирненски, където се решиха много проблеми.  Изцяло бяха ремонтирани улиците „Белица”,”Орфей” и  „Юндола”, както и близките пресечки.

През 2021 година акцентът в работата на Димитър Колев и район „Западен” ще е т. нар. Стар Смирненски – около Гарнизонна фурна и улиците „Генерал Колев”, „Хаджи Димитър”, „Царевец”.

 „”Генерал Колев” е много важна вътрешноквартална улица, на която държим да направим реконструкция, като ще се опитаме да вземем средства за нея през 2021-а, мислим да я направим на етапи в две бюджети години, сумата е 800 000 лева. Това е много важна улица, която пресича стар Смирненски и стига до ДГ „Рая” и ОУ „Елин Пелин”. Освен това тя е разпределителна и за много пресечки в квартала. Средства искаме и за направата на ул. „Йордан Гавазов”, която също има важна роля, а състоянието й не е съвсем добро. Ще поискаме и 210 000 лева да се асфалтира и облагороди алеята на бул. „Свобода” от жп линията до Братската могила, както и 80 000 лева за парково пространство на ул. „Генерал Колев” до училището и детската градина”, каза кметът на района. Той очаква и реализацията на големия проект „Модър-Царевец”, като задължително по думите му е да се направи „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

„Реконструкцията на тези две пътни отсечки е абсолютно задължителна, дори и като изключим пробива под жп линиите! „Царевец” и „Хаджи Димитър” просто те са деформирани. Буквално през две седмици правим ремонти там, самите павета вече не издържат на натоварването.  Трябва да се махнат паветата и да се положи асфалт, хубаво е „Царевец” да се разшири, но ремонтът в сегашния габарит е много наложителен”, каза Колев.

Местата за паркиране също ще се увеличат, като един от проектите за нови паркинги е на бул. „Копривщица” зад т.нар. Натовски блок, където доскоро имаше гаражи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина