Поръчката за спортните зали в Смирненски с фрапантни грешки в официалните протоколи

Автор: Благовест Андонов 6555
Поръчката за спортните зали в Смирненски с фрапантни грешки в официалните протоколи

Направена поръчка през пръсти за 7 млн. лева може да бъде прекратена от КЗК или ВАС заради фрапантни грешки в официалните протоколи. Тя е за новите спортни зали в квартал „Христо Смирненски”, по която кандидатстваха 8 фирми,   но само три бяха допуснати до класиране.  В крайна сметка на първо място е била класирана компанията „Парсек груп”, която е предложила 6 738 968 лева без ДДС. Компанията в момента изпълнява реконструкцията на ул. „Даме Груев”, а скоро се очаква да започне и ул. „Владая”, пише trafficnews.bg.

Поръчката обаче има две сериозни грешки, които макар на пръв поглед да са технически поставят под въпрос класирането.  Възложител на поръчката е зам.-кметът Георги Титюков, като той е назначил за председател юристконсулта Атанас Балтазаров, а членове са били външният експерт  Евелина Цонева и екологът Емил Найденов.

При  обявяването на официалното класиране се вижда и въпросният пропуск. Според него фирмата „Запрянови – 03” са получили  50 точки за техническото предложение и още 39,79 точки за цената. Така те са получили общо 89,79точки и са били класирани трети.

Следващата фирма – победителят „Парсек груп” имат максималният брой точки при техническото предложение 60  плюс 39,82 за ценовото и така са получили 99,82 точки, най-много според комисията.

Третата фирма е била смолянската „Артстрой” на нея в протокола са сложени 60 точки за техническото предложение и още 40 за ценовото, тъй като са дали най-ниска цена. Записаният резултат обаче е 90.  Въпросът е къде е грешката? В резултата или в точките?

Поглеждайки нагоре се вижда, че фирмата е получила 50 точки за техническото предложение, а вероятно грешката е при пренасянето.  В оценките обаче се вижда още една грешка. Там срещу оценките на „Парсек груп” е записано 20 + 20 + 20= 50.

С други думи със задачи за първи клас е настанал абсолютен хаос в обявяването на победителят в поръчката. Почти сигурно тя ще бъде обжалвана, а според юристи, е твърде вероятно тя да бъде отменена. Решението все пак е на КЗК и ВАС.

 

Предметът на поръчката – за тренировъчните зали за баскетбол и волейбол също предизвика доста полемика. Първоначалната поръчката бе за 5,7 млн. лева, а само след месец бе обявена нова с 1 млн. лева повече. Кметът Здравко Димитров каза, че е и проектът е бил объркан и поради това се е наложило да бъде преработен.  Въпреки корекциите по нея, впечатление правеше, че в двете зали ще има едва 70 седящи места – общо. И те ще са за скамейки на отборите.  Въпреки ангажимента на Георги Титюков, че те ще бъдат коригирани, това така и не се случи.

Двете тренировъчни зали ще бъдат свързани с топла връзка, а в нея ще има и кафене с 23 седящи места.  Общият брой на паркоместата е 41, предвидено е и облагородяването и озеленяването на имота от 5 дка между СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и парк Ружа.

Идеята е двете зали да бъдат тренировъчни за баскетбол и волейбол, където пловдивските клубове да тренират, а юношеските гарнитури да провеждат своите мачове.

Има обаче вероятност залите да не получат финансиране от бюджета през 2023 година, който в момента се изготвя от Община Пловдив. Причината е многото обекти, които градските власти изпълняват.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина