Пловдивчани се заемат да възродят един от най-големите паркове в Пловдив СНИМКИ

Автор: Благовест Андонов 29412
Пловдивчани се заемат да възродят един от най-големите паркове в Пловдив СНИМКИ

Група пловдивчани са се заели с организация по почистване на един от най-големите и красиви паркове в града – „Отдих и култура”. В социалните мрежи те зоват максимално повече хора да с включат в почистването, което да е начало на социализацията и благоустрояването на огромните зелени площи край Гребната база.

„Скъпи ПЛОВДИВЧАНИ, след кратка разходка с децата в "парка" и оглед на актуалното окаяно състояние на един от най - красивите паркове в града ни "Парк Отдих и Култура", започнах настоящата инициатива. Да почистим парка и да предприемем стъпки за неговото благоустрояване и социализация. Една зона от града ни, предвидена за отдих и КУЛТУРА се нуждае от общите ни усилия, за да я превърнем отново в любимо място на всички нас!

Целта на подобен род инициативи е да предизвикат не просто краткотраен ефект, а да въздействат в дългосрочен план, като провокира и инициира обществена енергия в посока конкретни стъпки за устойчиво развитие на зоната и парка. Пример за възпитаване на съзнание за грижа към природата ще дадат всички, които отделят малко от свободното си време в (неделя) – деня, обявен за почистване на зоните в парка”, пишат в групата Да Възродим "Парк Отдих и Култура". Сборният пункт за почистването на парка е в 10.00 часа тази неделя(24 март) около детската площадка зад „Братската могила”.

Припомняме, че освен облагородяването на зоната около Розариума, Община Пловдив подготвя  и голяма обществена поръчка за социализацията на 660 дка западно от Гребната база.

Лесопаркът ще е на площ от 660 дка, а цялата сума по него ще стигне 5 млн. лева, които ще бъдат усвоени в следващите пет години.Очаква се това да бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Предвижда се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад. Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали

В момента проектът е спрян заради съдебни дела с екоактивиста Васил Къдринов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина