Модерна светеща арт инсталация „Ваза Европа“ грейва на Гребната база

Автор: Plovdiv Now 6325
Модерна светеща арт инсталация „Ваза Европа“ грейва на Гребната база

Съвременна арт инсталация „Ваза Европа“ ще бъде открита в Пловдив. Тя ще бъде експонирана на Гребната база. Автор на проекта е пловдивският творец Никола Костадинов, който преди 7 години създава уникалната скулптура. Тя олицетворява единството на Пловдив с общността на народите от Европа, с приемствеността на времето и поколенията. Има модерна визия, изградена е с иновативни технологии и материали.

Концепцията на проекта „Ваза Европа“ е обърната към бъдещето, като идеята е да разчупи съществуващите пространства чрез нова визия, която да ги превърне в атрактивни места за междукултурно и международно общуване между нациите, етносите и поколенията. Преди няколко години община Пловдив прие и експонира в администрацията първоначалния проект „Ваза Европа“, чийто модел е патентован от Никола Костадинов през 2012 година. По-късно концепцията е разширена, получавайки добър прием и интерес от страна на обществеността.

„Още със създаването на Ваза Европа имах желанието тя да бъде експонирана на място, което е достъпно до пловдивчани и гостите на града. Бих искал тя да се превърне в символ на културното обединение между поколенията, между народите, да бъде разпознаваема и да се впише в богатото културно-историческо наследство на Пловдив“, споделя Никола Костадинов.

Съвременната светеща инсталация е с височина 220 см. Самата „Ваза на Европа“ е с височина 97 см и диаметър – 35 см. Височината на постамента е 100 см, а ширината – 70 см.  Размерите й са съобразени с площта и обема на пространството, където ще е експонирана модерната скулптура.

Откриването на съвременната арт инсталация ще се състои на 3 септември 2019 г. на Гребната база.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина