Маркова маратонка и вибратор плуват из Марица! Доброволци почистиха реката с каяк

Автор: Plovdiv Now 5102
Маркова маратонка и вибратор плуват из Марица! Доброволци почистиха реката с каяк

Купища пластмасови бутилки, найлонови торбички, използвани презервативи, джапанка, детски обувки, маркова маратонка номер 40 и дори вибратор изплуваха от водите на Марица. Акцията по почистването на реката бе организирана от служители и приятели на Природонаучния музей.

Биологът Стефан Кюркчиев се спусна с каяк по течението, за да почисти места, които не могат да бъдат достигнати по друг начин. Уредникът в музея Александър Петров, „Полицай на годината 2018” и старши инструктор в Да дао клуб сохай Стойчо Яковски и природозащитници от Българското дружество за защита на птиците му помагаха от брега и пълнеха чувал след чувал.

„Провеждаме акцията за втори път, защото при предишната не можахме да почистим малките бунища в реката. На много места няма друг начин да се стигне, освен с лодка”, разказва пред наш репортер Александър Петров.

През април доброволците са събрали над сто чувала. Тогава по обраслите със саморасляци брегове наред с „обичайните” боклуци се натъкнали на поставка за чадъри, а няколко метра в страни били изхвърлени и самите чадъри. Намерили и няколко бутилки, пълни с бира, вероятно оставени от някой въздържател. „Вече нищо не ме учудва”, въздиша Петров.

И той, и съмишлениците му обаче са категорични, че да живеем на по-чисто и приветливо място в крайна сметка зависи единствено от самите нас. Това ги мотивира да се включват в подобни акции. „Когато някой види проблем, трябва да действа. А не да се оплаква и да чака друг да го свърши”, смятат пловдивчаните.  

      

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина