Празник, посветен на българските традиции, свързани със Сирни Заговезни, се проведе в квартал “Прослав“. Събитието бе организирано от детска градина ”Боряна” и се проведе с подкрепата на община Пловдив и кмета на район “Западен“ Димитър Колев.

В началото на празника директорът на детското заведение Станислава Бекярова поздрави присъстващите и заедно с кмета Димитър Колев наградиха победителите в националния конкурс “Рисунка на кукер“. В него взеха участие деца от 17 детски градини от цялата страна, едно училище и център за работа с деца от Бургас. Тези рисунки бяха подредени и днес около сцената, за да могат повече хора да ги разгледат. 

В продължение на близо два часа талантливите деца зарадваха малки и големи като пресъздадоха едни от най-хубавите български обичаи. Малчуганите играха народни танци, пяха песни, пресъздадоха традиционна българска сватба и обичая хамкане, прескачаха огън за здраве и си поискаха взаимно прошка. Заедно с децата от “Боряна“ на сцената се изявиха и възпитаниците от обединените детски комплекси в Пловдив и Пещера. 

Истински фурор предизвикаха малките кукери, които изпълниха ритуал по прогонване на злото. Изработилите най-оригинални костюми и маски пък бяха отличени от специално тричленно жури. Кулминацията на днешния празник бе появата на сурвакарската група от град Земен. Облечени в пищни кукерски костюми, окичени с най-различни по големина чанове, те буквално накараха присъстващите да настръхнат, като след края на изпълнението им се чуха викове “Още!“. 

Заради коронавируса хората, изпълнили пространството пред читалище “Никола Вапцаров“ в центъра на “Прослав“, бяха с маски. Това обаче по никакъв начин не им попречи да се забавляват и да превърнат днешния слънчев ден в един истински празник.