Майстор Митко Йолтов меси хляб с квас и музика на морава на Джендема СНИМКИ

Автор: Добринка Димова 10446
Майстор Митко Йолтов меси хляб с квас и музика на морава на Джендема СНИМКИ

Един от най-добрите майстори под тепетата Митко Йолтов меси хляб с музика на морава на Младежкия хълм.  Пред десетките любопитни пловдивчани той показа тънкости при подготовката на печивото с квас.

„Знаете ли защо хлябът с квас ни напомня на бабиния? Много просто – тайната е в бавното разграждане на ензимите. Колкото по-бавно втасва един хляб, толкова по-вкусен става”, издаде майсторът.

Той демонстрира как да си захванат заквасата у дома – със студена вода и брашно, при температура от 25 градуса. След 3-4 дни се появяват бактериите и започва ферментацията.  Съдът обаче трябва да е много чист, за да стане магията. Митко обори мита, че квас става само с изворна вода.

„Да, наистина навремето са използвали такава, но просто не са имали друга”, каза майсторът.

Той оформяше хлябовете и ги мушкаше в специално изградената по стари тертипи екологична фурна, която ще остане на Младежкия хълм и след събитието. После режеше комати и ги раздаваше на присъстващите.

Някои от тях се пробваха в месенето и им се получаваше, вероятно защото всичко се случваше под съпровода на музика - Дарио Табаков (джембе), Константин Кучев (цигулка), Иван Алексиев (бас китара) и Илко Биров (китара).

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина