Гребци на Галатасарай тренират в Пловдив, ветераните се състезават на осморки

Автор: Plovdiv Now 5988
Гребци на Галатасарай тренират в Пловдив, ветераните се състезават на осморки

Петнадесет гребци от младежкия отбор до 23 години на турския гранд „Галатасарай“ започнаха тренировки на Гребния канал в Пловдив. Това е част от програмата им за подготовка за големите състезания за Световната купа по гребане и за Световното първенство. 

Галатасарайци връщат визитата на своите връстници от побратимения гребен клуб „Хеброс“. Освен младежкия отбор в Пловдив пристига и осморка ветерани, която ще се състезава с партньорите си от гребен клуб „Хеброс“ на 4 май. Първите тренировки на ветераните започнаха на смесена българо-турска лодка, докато турският отбор изчаква всички свои ветерани да дойдат  в Пловдив.

„Състезанията между ветерани имат за цел да промотират гребния спорт и на тях не се търсят най-добрите времена. Българската осморка е по-титулувана – имаме златни, сребърни и бронзови медали от световните първенства за ветерани. Но целта ни сега е да потренираме заедно и да изпитаме удоволствието от водата“ - коментира Иван Попов, вице-президент на гребен клуб „Хеброс“ и един от гребците в българската осморка.

В Турция има два силни гребни клуба – „Галатасарай“ и „Фенербахче“. Тези два клуба дават най-много спортисти в националния отбор на Турция по гребане. През 2016 година на олимпиадата „Галатасарай“ участва с двойка скул за мъже, а през 2018 година на Световното първенство в Пловдив един от гребците на четворка скул /лека катгория/ е състезател от  клуба. Тази лодка взе бронзови медали. Общо в клуба има 80 състезатели мъже и жени,а броят на гребците е 120, но част от тях са по-малки и още не са картотекирани. Децата в Турция започват да тренират гребане на 13-14-годишна възраст. Анкетите на клуб „Галатасарай“ сочат, че децата се насочват към този спорт, защото им харесва водата и защото гребането е на открито сред природата.

Спортен клуб „Хеброс“ - Пловдив е основан през 1999 година в Пловдив. В него работят 6 треньори и обучават деца от 12 годишна възраст до мъже. Общо трениращите в клуба са 118 , а състезателите са 76 – толкова са участвали в републиканските първенства през 2018 година. В последните години СК „Хеброс“ е най-добрият гребен клуб в България. През 2017 година мъжете извоюваха 12 златни медала от 12 възможни. През 2018 година клубът е комплексен шампион на страната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина