Фирмата „Тея инвест” да дари парка от 81 дка, поиска Здравко Димитров

Автор: Plovdiv Now 10279
Фирмата „Тея инвест” да дари парка от 81 дка, поиска Здравко Димитров

Фирмата, собственик на имота от 81 дка в парк „Отдих и култура” – „Тея инвест”, да дари 81 дка на Община Пловдив, като това да го поиска кметът Здравко Димитров на срещата им днес.  Мотивът е, че фирмата е била достатъчно добре обезщетена при сделката за съседния парцел от 50 дка срещу 7 имота, чиято стойност е в пъти над обявената, предаде trafficnews.bg.

Това поискаха от гражданската инициатива „ЗА парка” по време на техен брифинг, относно съдбата на зеленото пространство край Гребната база. Председателят на сдружението Тони Стойчева разказа хронологията на сделката с имотите от 140 дка, които Община Пловдив загуби чрез апорт в дружеството, което трябваше  да вдигне пловдивския дисниленд.  През 2003 година Община Пловдив по предложение на кмета Иван Чомаков апортира имотите срещу 25%  участие  в “Увеселителен парк Тракия”АД.

След като се вижда, че от смесеното дружество нищо се случва Общинският съвет взима решения за връщане на имотите и излизане от дружеството. Въпреки редицата решения на Общинския съвет през последните 4 мандата – никой от кметовете не започва реални стъпки за връщането на имотите на Община Пловдив ,обясни Тони Стойчева.

Междувременно през 2014 година „Тея инвест” купува имотите от „Увеселителен парк Тракия” за едва 1 080 000 лева.

Така се стига до 2022 година, когато Общински съвет Пловдив взима решения за заменката на 51 дка от имота срещу 7 атрактивни парцела за строителство в града. Оценката им е 7 млн. лева, която е абсолютно нереална, казва Стойчева.

„Нито общественият, нито материалният интерес за Общината тук е спазен.  Не е ясно как оценителят Жеко Жеков е направил такава оценка. Видно пазарните цени са много по-високи. Само за единия имот – до Синята църква, в миналия мандат имаше намерение той да бъде продаден на търг с начална цена от 20 млн. лева”, каза адвокатката.

В същото време вместо Община Пловдив да отчужди другите 81 дка срещу няколко милиона лева, те чакат новия ОУП да се смени статута на парцела и така той да не може да бъде придобит чрез отчуждение.

„ Смятаме, че „Тея инвест” са взели предостатъчно,  за да бъдат обезщетени за целия имот от 140 дка. Поради това настояваме те да дарят останалите 81 дка, които са купени за 800 000 лева”, заяви Тони Стойчева.   Според нея няма никакво основание Община Пловдив отново да плаща милиони на фирмата, за нещо, което е било нейно, още повече е й платено прескъпко веднъж.

Няколко физически лица от сдружението ще пуснат жалба в Административния съд срещу отреждането на имота в изменения Общ устройствен план, с искане той да бъде върнат за зеленина.  Ако това се случи, то Общината ще може да отчужди имота на приемлива цена.

Също така ще бъде пуснат и сигнал в прокуратурата относно целия казус около действията и бездействията на Община Пловдив през последните години.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина