Чиновничка от Западен взе ведомствен апартамент, настани в него родата си

Автор: Виктория Петрова 4720
Чиновничка от Западен взе ведомствен апартамент, настани в него родата си

Как се експлоатира общински апартамент, даден на служител от районната администрация на „Западен“ преди близо 2 години? Отговорът на този въпрос потърсихме след сигнал на живущите в блок на ул. „Дивна“ 13 в Пловдив, където на седмия етаж  се намира въпросното жилището с площ 47 кв.м.

Съседите на Гергана Дървинкова, която е главен експерт „ГРАО“ в районното кметство и наемател на жилището на "Жилфонд", твърдят, че жената не обитава имота. Дървинкова е подала молба и е настанена в него като нуждаещ се служител през юни 2017 година със заповед на районния кмет. Нейните съседи обаче се категорични, че тя не е пребивавала в апартамента следващата 1 година, а в началото на лятото на 2018 в него се нанесли нейни роднини – майка ѝ Мери Митевска, мъж, с който тя живее на семейни начала – Никола Йотовски, и синът им Емил Йотовски. Съседите твърдят, че Дървинкова рядко идвала на гости при родата си, а иначе живеела с приятеля си, който също работи в район „Западен“. Той от своя страна също е бил наемател на общинско жилище, което през 2016 година е закупил за 42 хиляди лева.

Самата Гергана отрече пред наш репортер това да е факт и обясни, че живее в апартамента на ул. „Дивна“, а семейството ѝ само ѝ гостува. Дървинкова отказа да застане пред камерата ни и да даде подробности по казуса, като обясни, че има много работа.

Междувременно обаче съседите ѝ ни показаха домовата книга, в която официално като живущи са записани Мери, Никола и Емил, както и тетрадката, в която се описва плащането такса „вход“ – в техния случай за трима души. В периода 2017-2018 година „Жилфонд“ извършили ремонт на жилището, като през това време Дървинкова плащала само такса за себе си, въпреки че очевидно не обитавала. При нанасянето обаче, парите започнала да дава майка ѝ Мери, съответно и да се подписва срещу таксата за нея, мъжа ѝ и непълнолетния ѝ син.

Районният кмет Димитър Колев посочи, че е инициирал проверка по случая и бе категоричен: „Установим ли, че нарушава договора, който е подписала и в който е записано, че обитава дома сама, апартаментът ще бъде отнет“, посочи той.

Апартаментите от фонд „Ведомствен“ се предоставят на общински служители, които нямат свое жилище на територията на Пловдив.  В едно жилище се настанява само едно домакинство. В случая Гергана не е домакинство с хората, живеещи в обекта, нито те за регламентирани в нейния договор.

Месечният наем, който е определен за жилището, е 72 лева и 13 стотинки, а договорът е безсрочен – докато лицето е правоимащо и отговаря на условията по Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване в общински жилища и продажбата им.

"Първоначално шумът от дома беше ужасен, на няколко пъти имаше опасно изтичане на газ. Но не е там работата... не е честно. Има хора, които се нуждаят от тези жилища. След като тя не го обитава, а е настанила тук своите роднини, значи го взима от нуждаещ се", посочиха нейните съседи.

От години общинските жилища са пиперлив казус. Броят на ведомствените апартаменти на Община Пловдив в момента е 108, ала при неналичието на нови, броят им се топи всяка година. Причината е, че законът позволява на чиновници да закупуват жилищата при изключително примамливи условия.

Единствените две условия за покупка са служителят да обитава апартамента от 5 години и да има стаж не по-малко от 5 години в общинската администрация без прекъсване. Така след 3 години Гергана, която въпреки че според съседи не обитава жилището, ще има възможност да  го закупи. 

Процедурите за вземане на жилище под наем, както и за закупуването му, се инициират с молба на самия служител. Сформира се комисия в районното кметство, а след това техните мотивирани предложения отиват в комисия в Община Пловдив. Контрол по отношение на настанените лица обаче отново следва да се осъществява от страна на районното кметство по адрес. Предстои да видим какво ще заключи проверката на местните власти. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина