600 жители на “Смирненски“ настояват за пешеходна пътека на натоварен булевард

Автор: Невена Вранчева 7089
600 жители на “Смирненски“ настояват за пешеходна пътека на натоварен булевард

Живущи в квартал "Христо Смирненски" в град Пловдив събраха 600 подписа, с желание да бъде поставена пешеходна пътека на бул. "Пещерско шосе" (срещу входа на болница Пълмед и кръстовището с ул. "Лерин").

Подписката е събирана близо месец и предстои внасянето на документ с официално обръщение към кмета на район "Западен" и началника Сектор "Пътна полиция" на ОД на МВР. 

Районният кмет Димитър Колев заяви, че в момента, в който предложението бъде входирано при него, той веднага ще съдейства за направата на пешеходна пътека. 

Г-н Колев ще входира предложението в комисията по транспорт към Община Пловдив, която трябва да вземе това решение и да го предвиди в регионалния план за организация на движението. 

Ето какви са основните доводи за искането на гражданите: 

"Кръстовището е едно от най-натоварените в квартал Смирненски, като ежедневно през него минават хиляди автомобили и МПС-та със специален режим на движение, най-вече линейки. Кръстовището е нерегулирано със светофар, което прави преминаването през него опасно за водачите на МПС и създава предпоставки за ПТП. 

Повече от това обаче, е проблемът с липсата на пешеходна пътека! На това Т-образно кръстовище е входът за болница "Пълмед" и сградата на ТЕЛК. Ежедневно стотици хора рискуват живота си пресичайки неправилно бул. Пещерско шосе", за да стигнат до болницата или да излязат от нея. Тротоарите от северната страна на булеварда не се използват и са непригодни за нормално движение на пешеходци по тях, което принуждава целия пътникопоток да преминава в южната част. Пресичането на булеварда е изключително опасно, поради силния трафик на автомобили, а на практика това е най-натоварената част за пресичане на пешеходците, макар и с риск за живота и в нарушение на правилата за движение. Настояваме община Пловдив и отговорните институции да намерят разрешение на този проблем, като бъде поставена пешеходна пътека на булеварда или кръстовището бъде регулирано със светофар. Нека не чакаме трагичен инцидент, за да се реши въпросът, а своевременно да облекчим безпрепятственото преминаване на гражданите." - е част от обръщението на пловдивчани, живущи в квартал "Христо Смирненски".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина