Знаме на Северна Македония се вее от тераса в Кючука

Автор: Plovdiv Now 5700
Знаме на Северна Македония се вее от тераса в Кючука

Знаме на Република Северна Македония се вее от тераса в квартал „Кючук Париж“. Кадрите са от социалните мрежи и предизвикаха негативни реакции на фона на напрежението между България и РСМ.

"Уж не ни харесват и се мислят за повече от нас, ама се местят в България", пише мъжът, разпространил кадрите.

Ситуацията не оставя пловдивчани безучастни. Повечето коментари съдържат в себе си сравнение в отношението към българите в западната ни съседка, като разбира се и произхода на населението там.

„Само си представям в  Македония, да сложа българското знаме“, пише един от потребителите.  Отдолу отговорът е : „Точно това е, че ако го сложите, ще ядете пердах голям, а тук си траем...“.

Мъж каза, че в блока от дълги години живее мъж, който си е македонец,  но до този момент там не е имало подобно знаме.

„В никакъв случай , не казвам че трябва насилие, просто там няма да мине ей тъй с коментари във Фейбсук“, пише друг потребител.

„Кичука е изграден от емигранти на Вардарска ,Егейска Македония и Беломорието.Може новоизлюпеното македонче,да се разходи из квартала и да се запознае с всичките улици.И да осъзнае,че Македония е България!!!“, заявява друг жител на квартала.

Припомняме, че през последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска пропаганда, на която нито властите, нито опозицията се противопоставят. Като в последните месеци не липсваха случаи на напрежение.

Преди броени дни в страната не бе допуснат българският евродепутат Андрей Ковачев. Ковачев заедно с председателя на фондация “Българска памет“ Милен Врабевски и още трима сънародници се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панахида в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини. 

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на местното българско сдружение Християн Пендиков.

През месец март властите в РСМ взеха безпрецедентно решение и заличиха от Централния регистър българския клуб „Иван Михайлов“.Клубът бе и опожарен, а на виновника му се размина с условна присъда. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина