Жители на Кючука протестираха с лозунги “Искаме паркове, а не гета“, затвориха булевард

Автор: Виктория Петрова 25270
Жители на Кючука протестираха с  лозунги “Искаме паркове, а не гета“, затвориха булевард

Жители на Кючук Париж излязоха с  лозунги “Искаме паркове, а не гета", “Кмете, не продавай Пловдив" в знак на протест срещу изграждането на две нови 14-етажни сгради. Според гражданите районът е изключително неподходящ за високо строителство, тъй като на това място има подпочвени води и канализацията е достатъчно стара, за да не издържи ново строителство.  Според тях всичко става тихомълком. За един час са сложили оградата и са настанили охраната вътре.

Гражданите настояват за цялостна ревизия на документация на строежа. "Това са 18 декара, тук ще дойде едно цяло село. А няма предвидена инфраструктура. Ще отидем на Коматевско шосе, за да покажем на всички, че борбата не е само на Южен , а на всички. Ще стоим на кръстовището , докато кметът Язов не дойде, предаде trafficnews.bg

"Това не е политически протест. Основното, което искаме е оставката на главния архитект Димитър Ахрянов. Ако тук бе построена детска градина или ясли, нямаше да има протест" заяви Георги    .Този обект ще причини канализационни и екологични проблеми. През 2018 имаше големи наводнения в Пловдив и причината затова бе презастрояването. Трябва да каже Край на това нещо" бе категоричен организаторът.  

" Тук няма паркове, няма детски площадки, няма никаква социална инфраструктура. Само бетон! докога?!" питат хората. "В центъра има повече паркове, отколкото тук. Защо не се разширява градът като граници, а в кварталите се налива още бетон? Има много земи за отчуждаване", казват още хората.

По-късно те затвориха. Коматевско шосе, което стана причина за километрични опашки.

Митингът срещу презастрояването в "Южен" се преобразува в шествие, което блокира движението на автомобилите. От двете страни на кръстовището изнервени шофьори подканваха с клаксони протестът да им даде път, но хората останаха на шосето близо 15 минути. 

"Важно е да разберат, че проблемът не е само в нашия квартал. Целият град бавно и сигурно се превръща в бетонно гето. В кварталите няма зеленина, няма паркове, няма достатъчно детски площадки", коментираха майки, които застанаха с количките си на шосето. 

Задръстването на булеварда стигна чак до Централна гара. 

Утре в общината ще се проведе среща между представители на протестиращите и инвеститорите.

Как протече протеста гледайте във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина