За пример! Пловдивчани сами си възстановяват парк, правят пейки и детски кът

Автор: Ива Модова 9652
За пример! Пловдивчани сами си възстановяват парк, правят пейки и детски кът

Пловдивчани показаха, че гражданските инициативи не са мит под тепетата. Ако поговорката е „Сговорна дружина, планина повдига”, то в Кючук Париж важи „Сговорна дружина, парк издига”. Пет семейства със собствени сили и средства, в почивните си дни, рехабилитират междублоково пространство, което преди 10 години е било детски кът.

От десетилетие карето между улиците „Славееви гори” и „Михалаки Георгиев”  е потънало в кал и бурени, а доскоро е имало и метални гаражи. Преди месец жителите на квартала решават там да направят едно приятно място за тях и децата им.

„Решихме стария пясъчник да го почистим, да налепим нови плочки покрай него, да насипем пясък и да поставим пейки. Мъжете се събрахме в събота и неделя и изринахме старата пръст, а на нейно място насипахме нова. Събрахме пари и закупихме плочки, които налепихме по края на пясъчника. Благодарение на работниците на „Паркове и градини” почистихме и обраслите треви”, разказа Иван Симеонов, един от инициаторите на идеята.

Сега пред хората седи нова цел – закупуването на пейки.

„Следващият уикенд ще купим  пейки и масичка. В паркчето има старо метално кълбо, единствената катерушка останала отпреди 10 години. Ще купим боя и ще го боядисаме. Искаме децата ни да имат място за игра, а съседите ни да отмарят под сенките на дърветата”, допълни Иван.

Разбира се, жителите са видели спънки в проекта си. През съботния ден, когато са копаели пясъчника, съседка е повикала полиция, тъй като е решила, че господата крадат пръста. Униформените са предупредили мъжете, че действията им са незаконни и че подлежат на санкции. В момента семействата са притеснени дали действително добрината им няма „да им излезе през носа”.

Свързахме се с кмета на район „Южен”. Борислав Инчев приветства инициативата на младите хора, като заяви готовност да им окаже съдействие.

„Действията на хората са похвални. Готови сме да им помогнем с пейки и с кошчета за боклук. Ще се координираме и с ОП”Паркове и градини” за по-чести оборки на място, както и за поддръжката на клоните и храстите. В момента имаме поръчка за 23 нови пейки, които са за район „Южен”. Ако хората искат може да се свържат с нас, за да им предоставим такива”, заяви Инчев.

Той обаче предупреди, че за пясъчника има изисквания, които се спазват и се контролират от РЗИ. Самото съоръжение трябва да бъде покривано след употреба и да бъде постоянно подържано.

Нашият екип може само да похвали тези млади хора, които искат да направят квартала си едно по-добро място за живеене. Апелираме към пловдивчани да вземат пример от съгражданите си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина