Ще изникне ли жилищен комплекс върху емблематичната баня Русалка в Кючука?

Автор: Благовест Андонов 11229
Ще изникне ли жилищен комплекс върху емблематичната баня Русалка в Кючука?

Жилищен комплекс върху последното незастроено „петно” по бул. „Никола Вапцаров” може да изникне в близкото бъдеще. Става дума за терените около бившата баня „Русалка”, както и парцелът под нея.

С решение от 20 май кметът Здравко Димитров е издал заповед, с която е одобрено изменение на ПУП-ПРЗ в зоната на банята. С него имотите с лице към бул. „Никола Вапцаров” добиват нови характеристики,  които биха позволили в бъдеще да се построят жилищни сгради, както и търговски обекти. Досега те бяха със статут за битови услуги и търговия и друг вид застрояване, пише TrafficNews.bg.

Промяната на ПУП-а е за единия от имотите, който е с големина от 1,4 дка. На практика с него той се отделя от района на банята, като се изменят и устройствените показатели за смесена-функционална зона. Тя позволява до 24 метра височина, застрояване до 50%, кинт 3,5, озеленяване 40% и осигурено на 100% паркиране. Имотът е частна собственост и е в активите на фирма„Макао” ООД.  Един от собствениците на фирмата е президентът на Спартак Пловдив Динко Миленчев, който има и верига казина.

След приемането на ПУП-а компанията може да започне процедури и по издаване на строително разрешение.

Цялата зона около банята е близо 4 дка, като най-големият имот е от 1,8 дка и е общински, върху който е разположена бившата „Русалка”. Самата сграда обаче също е собственост на фирма „Макао” ООД на Динко Миленчев, показва справка в Имотния регистър. 

В бъдеще той може да придобие и терена под бившата баня и то лесно и изгодно,  без търг. Имотът под бившата къпалня е вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинска собственост. Той е в графата за продажба по чл. 35 от Закона за общинска собственост.  Разпоредбата гласи, че собственикът на законното построената сграда върху земя частна общинска собственост купува имота без търг или конкурс след оценка . Обичайно тя е по-ниска от пазарните цени и по-висока от данъчните оценки.

 

Самата сграда на баня „Русалка” е в окаяно състояние, като нейната големина е около 700 кв.м на два етажа. Динко Миленчев обаче ще може да купи целият парцел от 1,8 дка по този член. За да се случи това обаче първо трябва да се направи оценка на имота, а след това да се гласува и от Общинския съвет. В самия ПУП банята се запазва, но ако той придобие имота може да поиска премахването на сградата и нови регулации за нея, като за терена от 1,4 дка.

Ако това се случи, то собственикът ще може да застрои почти цялата зона. При тези градоустройствени показатели на двата терена може да се построят около 150 апартамента с търговски площи, включително и казино.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина