Само 9 града водят по население район “Южен“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 17860
Само 9 града водят по население район “Южен“ в Пловдив

Към 15 март в Пловдив живеят 367 838 души с настоящ адрес, а общо 383  911 души имат постоянен адрес. Данните са на ГРАО, които поддържат официалният регистър на населението.  Въпреки че Преброяване 2021 даде, че в Пловдив живеят 349 070 души, все още  пълните резултати не са оповестени, като това трябва да се случи през месец май.  

Това,  което се вижда от данните на дирекцията „Гражданска регистрация” е, че район „Южен” вече официално е най-големият в Пловдив. Въпреки че по постоянен адрес от години в южните квартали имаше най-голямо население, то по настоящ адрес „Централен” досега бе пред тях.

Към днешна дата в Кючука и съседните му квартали живеят 79 088 души с настоящ адрес и 84  179 с постоянен. В центъра на града са регистрирани 78 053 души по настоящ адрес, и 81 646 души по постоянен.  Прави впечатление, че само допреди три месеца в „Централен” са живеели с 1200 души повече, като за този период населението на района се е стопил съществено.

На практика в район „Южен” живеят повече хора отколкото в 19 областни града в България. Ако той беше самостоятелен град щеше бъде на 10-ото място по-големина, а зад него да са Шумен, Перник, Благоевград, Хасково и Пазарджик.

В другите райони няма съществена промяна на населението. На трето място остава „Източен” с 58 812 души с настоящ адрес, а след него е „Тракия” с 58 292 души. Вероятно тенденцията в следващите месеци и години е двата района да си разменят местата, предвид мащабното строителство в „Тракия”. На пето място е район „Северен”, където  адресна регистрация имат 54 580 души, а най-малкият район „Западен” е с 38 895 души. Последният обаче има най-голям процентен прираст през последните  години, отново свързан с мащабното строителство в района.

Подробните резултати за населението на районите и кварталите трябва да станат ясни през месец май, когато ще бъдат налични всички данни от Преброяване 2021.

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина