Реконструкцията на ул. „Даме Груев” отива за края на ноември или началото на декември

Автор: Plovdiv Now 7980
Реконструкцията на ул. „Даме Груев” отива за края на ноември или началото на декември

Реконструкцията на ул. „Даме Груев“ се очаква да стартира през декември, а в момента избрания изпълнител - „Парсек груп“ ЕООД, изработва проекта. Това съобщи заместник-кметът Пламен Райчев пред журналисти. Той припомни, че договорът е на стойност 7 396 680 лв. с ДДС.

Улицата е важна транспортна артерия, свързваща източната и южната част на града, както и връзка с населени места от Родопската яка. Тя е естествено продължение на бъдещия пробив под Централна гара към изходните градски артерии  и е алтернативна връзка на източната част на район „Южен“ през надлез „Родопи“ с „Тракия“ и „Централен“. След построяването на пробива се очаква интензивността на движението по нея да се увеличи драстично и целта на общината е улицата да бъде обновена преди да приключи строителството му.

Проектът предвижда цялостна реконструкция и подмяна на подземните комуникации, включително водопровод и канализация. След ремонта улица „Даме Груев“, която е една от най-натоварените в района, ще бъде като булевард -  по две ленти за движение във всяка посока, ще бъдат ремонтирани тротоарите, а в някои от участъците, където има възможност, ще бъдат изградени и паркоместа.

От едната страна на улицата продължават процедурите за отчуждаване на частни имоти, но Община Пловдив е готова да започне ремонта откъм бул. „Македония“ до кино „Въстаник“. Очакванията са това да стане до края на годината.

„Най-честото забавяне на реализацията на рехабилитацията на улиците е заради подадени жалби от някой от участниците в процедурите по ЗОП“, коментира заместник-кметът Пламен Райчев.

По думите му продължава проектирането и на реконструкцията на бул. „Дунав“. Предстои до дни да бъде подписан договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Дунав – Брезовско“ на стойност 20 млн. лв. – 18 млн. лв. по оперативна програма „Околна среда“, а 1,8 млн. лв. от общинския бюджет за преасфалтиране на южното платно на булеварда до края на „Брезовско шосе“.

По план проекта "Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи на град Пловдив, етап 1, квартал (част) 10; бул. "Дунав" - "Брезовско шосе" ще обхване бул. „Дунав” (в карето между бул. ”Васил Априлов” и бул. „Брезовско шосе”), както и бул. “Брезовско шосе” (от кръстовището с бул. „Дунав” до Северен обходен колектор).   

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина