Нови детски градини през 2021 в “Южен“, едната вече се строи

Автор: Plovdiv Now 4979
Нови детски градини през 2021 в “Южен“, едната вече се строи

Две нови детски градини ще се изграждат през следващата година в район „Южен“, съобщи зам.-кметът на Община Пловдив с ресор строителство Пламен Райчев. Детска градина на бул. „Ал. Стамболийски“, на която бе направена първа копка през септември, вече е на кота 0. Изграждането й върви с ускорени темпове. Предстои да стартира изграждането на още една забавачка в района, която ще бъде за 5 групи. Проектът е на стойност 3,5 млн. лв., които бяха спечелени от Община Пловдив по програма на Министерството на образованието и науката. Тя ще бъде построена в терен до ОУ „Стоян Михайловски“.

Пламен Райчев и кметът на район „Южен“ Костадин Язов вчера направиха проверка за напредъка на строителството на обекта на бул. „Ал. Стамболийски“.

„Сроковете се спазват, качеството - също и се надявам, че следващата година ще открием още една модерна детска градина“, коментира Пламен Райчев. Забавачката ще има осем групи (около 200 деца) и ще бъде разположена на 4 декара площ. Ще има паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички съвременни изисквания, за да растат малчуганите здрави и жизнерадостни.

„С тези две детски градини до голяма степен ще се реши проблемът с недостига на места в най-бързо растящия район на Пловдив, с най-много млади хора. Заедно с общината работим и по проект за нова детска ясла, защото там също има сериозен недостиг на места и е много трудно вече да намираме решения, за да не отказваме на младите родители, които трябва да работят". Това заяви Костадин Язов и уточни, че детската ясла е планирано да бъде изградена до новостроящата се градина.

"Към момента около 400 деца посещават детски градини, които са разположени в подблокови пространства, които не са особено подходящи за тази дейност, но нямаме други възможности на този етап“, коментира още кметът на район „Южен“.

Детската градина на бул. „Ал. Стамболийски“ е на на обща стойност 3 861 166,86 лв. без ДДС (около 4 600 000 с ДДС). Средствата са осигурени изцяло от общинския бюджет. Срок за изпълнение: 240 календарни дни. Фирма изпълнител е „Запрянови – 03” ООД.

Площта на парцел е 5317 кв. метра (достатъчен за капацитет от 200 деца или по 26,58 m2/дете); озеленяването е на 1686 квадратни метра.

Детската градина е на два етажа с физкултурен салон и басейн. Всички външни зидове ще са топлоизолирани съгласно нормативните изисквания. Пред всички входове има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания.

Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми.

Градината ще функционира като целодневна детска градина с капацитет от 200 деца, разпределени в 8 групи от по 25 деца.

Самостоятелна кухня ще е състояние да покрие нуждите на всички деца. Товарен асансьор ще улеснява персонала при разнасянето на храната. Самостоятелно перално също е предвидено.

Физкултурно-музикален салон – 80 m2, ще бъде разположен на първия етаж с осигурена естествена и механична вентилация, към който има предвидени съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници. Плувен басейн с размери 6 x 12.5 метра и максимална дълбочина от 0.6 метра е част от екстрите. Лекарски кабинет ще има на първия етаж в близост до входа/изхода

Всяка група има собствена стая за игри (занималня), към която е обособен кът за хранене с маси и столове и спалня. Всяка група разполага със самостоятелна съблекалня в която са осигурени индивидуални шкафчета за всяко дете – 25, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ. Предвидена е стая за почивка на учителките и витринни прозорци от стаята на учителката и тоалетните, за да може да се осъществява постоянен визуален контакт върху децата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина