Международен форум събира днес в кв.Кючук Париж известни специалисти по дизайн

Автор: Plovdiv Now 4633
Международен форум събира днес в кв.Кючук Париж известни специалисти по дизайн

„Международна академия за креативно мислене и дизайн процеси”, част от двегодишната работа на Фондация „Khow-How“  и  Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще се проведе днес -  12-и октомври в кв. Кючук Париж.

Програмата на форума включва въвеждащ модул от 11 часа часа в читалище „Тракия 2008“ (ул. „Кукуш“ 1), форумна част от 12:00 часа в Конферентна зала на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ, ул. „Македония“ 2) и завършва с публична дискусия.

Събитието е част от стартиралото през 2018 г., проучване в квартал Кючук Париж към образователната платформата KNOW-HOW SHOW-HOW и партньорството с местното читалище „Тракия 2008“.

Форумът събира известни международни специалисти в областта на дизайна, изкуството, антропологията и архитектурата. Те ще обсъждат значението на социалните иновации и как картографирането и ангажирането на ресурси като местен опит, умения, материали, остатъци от производство и знания играе важна роля за изграждане на потенциал за устойчиво новаторство и перспективи.

 На събитието ще присъстват имена и проeкти като Open Design School (Италия, част от Матера 2019), Atelier-Luma (Франция), Sitterwerk – Библиотека и Материален Архив (Швейцария), Рита Орландо (Rita Orlando), Хенриете Вал (Henriëtte Waal), Джулия Лютолф (Julia Lütolf), Софи Криер (Sophie Krier), Елмо Вермийс (Elmo Vermijs) и Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“. Модератор на форума ще бъде Рая Стефанова. Събитието е на английски език, с осигурен превод на български език.

Хенриете Вал е артист и дизайнер и понастоящем артистичен директор на ателие LUMA/ Франция. Нейния placemaking approachразработен по време на проекта Social Garden е удостоен с Международната Награда за Публично Изкуство по време на Венецианското биенале през 2010. Като куратор на програмата Bio-me на Mediamatic, тя разработва междудисциплинарна платформа за обмен на знания свързани с практиките на варене на алкохол и дизайн с микроорганизми.

Джулия Лютолф ръководи Материалния архив в центъра за артистични иследвания и продукции Sitterwerk, в St Gallen, Швейцария. Нейната кариера започва като майстор на мебели, специализиран в консервацията и реставрацията на музикални инструменти.

Като дизайнер и архитект Елмо Вермийс се вълнува от връзките между хората и тяхната среда. Фокуса на неговата работа са проблемаитики като климатичните промени, социална фрагментация, неравенство и каква е нашата лична роля във влиянието на тези процеси. Той подхожда към дизайна като към средство за разкриване и преразглеждане на съществуващи ситуации, установявайки връзки и съсдавайки нови алтернативи за тях.

Асоциацията за култура, етнология и антропология „Медиатор“ е основана в Пловдив от етнолози и социални антрополози, свързани с катедрата по етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Много от техните изследвания и проекти са фокусирани върху разработването на нови подходи за изследване и представяне на културното наследство на града чрез сензорна етнография. Канейки общественоста да участва активно в техния сензорен подход, те разкриват знания, създават нови връзки и пространство за разказване и представяне на нови истории. В момента “Медиатор” е партньор по проекта „Кварталите на Пловдив – Заедно“ , който е инициатива на катедра Етнология към ПУ „Паисий Хилендарски“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът представя етнографско и визуално картографиране на Пловдив, което цели да представи кварталните наследства и заедно с това да проследи живота на читалищата и участието на гражданите в културния живот на града. www.aceamediator.com

Софи Криеър е артист, изследовател, педагог и редактор. Чрез работата си тя преплита биографии на същества и места и създава инструменти и ситуации за колективно разказване и размисъл. Нейната практика се движи между интензивни периоди на теренна работа и редакторска / издателска дейност състояща се в създаване на книги и филми, дизайн и модериране на изложби.

Рита Орландо е архитект и винаги в търсене на нещо ново, което се проявява в нейното щастливо неспокойство. От 2015 г. до сега тя е част от екипа на Фондация Matera-Basilicata 2019, където отговаря освен за връзките с общеноства така и за управлението и развиването на проекти като “Living on the Edge”, “unMonastery”, “Innovation Lab” и фестивал “Materadio”. Орландо силно вярва в ценностите на екипната работа и споделянето на знания и опит.

Рая Стефанова е български дизайнер, чиято работа циркулира между дисциплини, но винаги цели да създава отговорно. В своята практика тя участва в проекти, изследващи съвременния дизайн от различни гледни точки - от обекти и пространства до материали и методологии; от дизайн като форма на организация до образователни и социални инициативи.

Малко след дипломирането й от Академията за Дизайн, Айндховен, познаваме Рая като артистичен директор на международния фестивал за съвременен дизайн в Пловдив - One Design Week 2016.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина