Изкуството също лекува! Картини на пловдивски ученици дават юут и надежда на онкоболни пациенти

Автор: Plovdiv Now 5206
Изкуството също лекува! Картини на пловдивски ученици дават юут и надежда на онкоболни пациенти

Петдесет картини на талантливи ученици от Националната гимназия „Цанко Лавренов” вече носят уют и свежест във фоайетата, коридорите и болничните стаи на Комплексния онкологичен център в Пловдив. По този начин беше финализиран няколкомесечен труд по инициатива на една от психоложките в КОЦ – Елена Атанасова, със съдействието на фондация „Грижа за живот – България”, учредена в Пловдив от млада жена, минала през всички изпитания на онкологичното заболяване и лечение, чиято кауза е да помага на онкоболните. Още, докато е протичала терапията и, тя е дарила обзавеждането на една болнична стая, като е преобразила напълно обстановката и.

„Идеята е да се работи не само по медицинската част, но и върху благоприятната психологическа обстановка – предпоставка за адекватното лечение на нашите пациенти”, каза управителят на Онкоцентъра д-р Парашкев Цветков. Той припомни, че програмата на лечебното заведение за психологическото благополучие е от близо 2 години, минала е вече през етапите за изследване и справяне с неминуемия в нашето време бърнаут синдром, битовото подсигуряване на онкоболните – във всяка стая има кабелна телевизия, която за разлика от другите болници е абсолютно безплатна, свободен достъп до интернет, подсигуряване на възможност за безпрепятствено паркиране в големия град. Идват трудни времена – икономически и медицински – с наличието на Ковид – 19, и ние трябва да правим всечко възможно за създаване на добро лечение и благоприятни условия на пациентите, подчерта д-р Цветков.

”Психоемоционалното състояние на пациентите има много важно значение в комплексното лечение. Освен медицинската част, е необходимо да бъде включена и психосоциална подкрепа. КОЦ – Пловдив е „пионер” в общуването с пациентите в болнична среда. Много често нашите болни споделят, че не само заболяването, но и самата обстановка действа потискащо”, обясни Елена Атанасова, психолог с 11-годишен стаж в работата с онкологично болни хора. Така, след разговор с пациентите, у нея се е родила идеята за творбите, тъй като е убедена, че изкуството лекува.

Националната художествена гимназия оказа пълно съдействие за осъществаването на проекта, включително и аранжирането на картините. Сътрудничеството ще продължи и в бъдеще, каза директорът на НХГ „Цанко Лавренов” Светлозар Чавдаров. Той допълни, че биха могли да се реализират  проекти на ученици от специалност „Стенопис” и „Иконопис”, тъй като това е сздаване на блогоприятна среда в тези пространства. Имаме и добри ученици, които се занимават с „Рекламна графика”. Този тип творби – съвързани с визуалната комуникация, също могат да намерят място в едно такова пространство.    

Сред официалните гости, дошли да разгледат кантините и преобразената среда в КОЦ – Пловдив, бяха зам.-кметът Илия Кирчев, директорът на дирекция „Здравеопазване” в общината д-р Калин Калинов, управителят на Центъра за психично здраве д-р Мариана Господинова, която дари картина на техен пациент, кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и председателят на общинския съвет на „Родопи” Георги Цанков. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина