Има надежда за най-злощастния булевард в Пловдив, влиза в проекта за ВиК за над 100 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 7647
Има надежда за най-злощастния булевард в Пловдив, влиза в проекта за ВиК за над 100 млн. лева

Ремонтът на ремонта на ремонта е нещо, с което хилядите пловдивчани, живеещи около бул. „Ал. Стамболийски“ са свикнали. Кръпките на тотално амортизирания водопровод вече не издържат и дни, а постоянно булевардът бива затварян.

Все пак добрата новина е, че финансиране за тоталната реконструкция на мрежата и булеварда е осигурено през големия проект на ВиК за над 100 млн. лева.  Освен  изграждането на Южен обходен колектор, целият булевард ще бъде ремонтиран от край до край, но в сегашните габарити.

Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов заяви, че се очаква до края на годината да започнат първите обществени поръчки по проекта, като общият им брой е над 20. Той се надява, че до една година ще има избран изпълнител за повече от позициите и може да стартират ремонтите дейности след това.

Освен бул. „Александър Стамболийски“, проектът обхваща още редица булеварди в Пловдив, откъдето е пътя на колекторите, които ще бъдат сменени и ще се влизат в Пречиствателната станция. В проекта са сложени и ВиК дейностите по „Модър-Царевец“, с което Община Пловдив ще спести около 2 млн. лева.

ВиК – Пловдив взе безвъзмездно 97,5 млн. лева за реализацията на най-големия си проект, който е на обща стойност от 137 млн. лева.  От Оперативна програма „Околна среда“  се осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 97,4 млн. лв, а срокът за изпълнение на двата проекта е 49 месеца. За изпълнението на проекта водното дружество ще тегли заем от 17,4 млн. лева, за да съфинансира проекта.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград.  Освен че това ще подпомогне в борбата срещу наводненията, които зачестиха в Пловдив, изградените обекти ще обслужват и цялата Родопска яка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина