Хорър филм в Пловдив! Зараза се стеле в жилищен блок, плъхове пълзят по етажите, а жена мъкне боклуци 20 години

Автор: Ива Модова 2113
Хорър филм в Пловдив! Зараза се стеле в жилищен блок, плъхове пълзят по етажите, а жена мъкне боклуци 20 години

Боклук, събиран в 100 квадрата апартамент от 20 години, неописуема миризма, дрехи, трупани с десетилетия, мухлясала храна, плъхове и хлебарки. Сметище, затворено между четири стени. Не, това не е сцена от филм или реалити шоу. Това е дома на едно пловдивско семейство, тровещо живота на поне 50 души в квартал Кючук Париж.

Повече от 20 години Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяка една от 4-те стаи на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини.

На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства.

Припомням, че в същото жилище преди дни бе открит мъртъв възрастен мъж. Той е съпруг на Николина, която го оставила в купищата боклук дни наред. Стоян Стоянов е бил чисто гол и нахапан от плъхове. Камарата с отпадъци бе толкова голема, че лекарите от Съдебна медицина не можеха да стигнат до тялото.

Пред наш репортер съседите на Стоянови споделиха, че боклуците са трупани от години, а проблемите на хората със семейството не са днес или вчера. 

Репортер се срещна с представители на етажната собственост, които потърсиха съдействие от медията ни.

„От 1981 година живеем в блока. От тогава познаваме Николина, съпруга й Стоян и двете им дъщери. Жената беше домакиня, а бай Стоян майстор. Той често пиеше и оставяше съпругата си да прави каквото си поиска. Изведнъж тя започна да трупа всевъзможни ненужни вещи, дрехи, пластмасови бутилки, хартия и прочие.  Така вече 20 годни тя рови по контейнерите, събира боклуци, които качва в апартамента. Последните 5 години е най-страшно. Апартаментът се зарина до тавана. Молихме я многократно, обръщахме се към мъжа й, но нищо не се промени”, започна разказа си Мария Дешева, съседка на семейство Стоянови. Тя сподели още, че през годините са ставали десетки скандали заради мръсотията и неистовата миризма.

В момента жилището е отвсякъде препълнено с ненужните вещи. Една от дъщерите на Николина – Кремена често е засичана да спи на стълбището или на площадките пред входните врати на хората. Причината - домът й е бунище. Легло няма, няма баня и тоалетна, няма кухня, няма нищо, освен ненужната покъщнина на жителите на квартал Кючук Париж. 

„Момичето е болно. Те е с 80% дебилност. Майка й не й дава лекарствата и тя изпада в кризи. Физиологичните си нужди ги върши по стълбите, спи пред вратите ни или на стълбището.  Понякога заради нея не можем да се приберем по домовете си, защото ни заплашва. През месец май не ми издържаха нервите, след като видях как майка и дъщеря уринират пред вратата на асансьора. Вдигнах скандал, Стоян излезе от апартамента и ме заплаши с убийство, защото тормозя жена му и дъщеря му. Аз съответно подадох жалба в полицията. Нищо не се случи”, продължава Мария. 

Тя многократно е питала съседката си, защо събира всички тези вещи. Отговорът: „Това е чеизът за дъщеря ми Кремена. За нея и бъдещия й мъж”.

Втората дъщеря на Стоянови от две години не живее в апартамента. По време на множеството скандали от съседите им, тя е поискала жилището да се почисти и да се приведе в нормален вид. Дори самоинициативно е започнала да изхвърля боклуците от една от стаите. Тогава била жестоко бита от майка си и баща си и изгонена като куче.

„Василка спеше 4 дена на пейката пред блока. Без одеало, дрехи и храна. Съседите й носихме по нещо. Тогава един от комшиите й намери работа, апартамент и тя започна нов живот. Родителите й продължиха да трупат и трупат”, каза Дешева.

От 2013 година жителите на входа са започнали борба срещу Стоянови.

„Сезирахме всички институции – РЗИ, Пожарна безопасност, МВР, кметството на район „Южен”, Екология. Бяха направени проверки, но нищо. Единствено Пожарната реагира адекватно. На Стоянови бе издадено предписание. Констатирано бе, че натрупаните боклуци създават предпоставка за възникване на пожар. Те са лесно запалими и по думите на пожарникарите, ако избухне пожар в апартамента, целият блок ще изгори.  Направена бе втора проверка през 2016 година и на Николина бе съставено наказателно постановление за 500 лева. Това не я притесни за миг. Продължи да внася боклуци”, сподели пред наш репортер домоуправителят на входа – Венци Камбуров.

Хората се принудили да наемат адвокат. След консултация с юриста били свикани две общи събрание през 2018 година. На срещите всичките живущи взели решение, че съседката им трябва да бъде изведена от апартамента, а същият почистен.

„Решението бе входирано в Районен съд и бе издадена заповед за извеждане за 3 години. Протоколът бе залепен за вратата й, но когато го видя, Николина демонстративно го скъса и заяви, че „не може да я пипнем””, разказа още Камбуров.

В законоустановения срок семейство Стоянови направили възражение на заповедта. В момента е започнало дело в Районен съд. Етажната собственост е представлявана от двама адвокати, толкова са наети и от Николина.

Пред наш репортер представителят на етажната собственост – адвокат Теньо Тенчев сподели, че казусът има не само правна, но и морална гледна точка. Основната цел на хората от блока не е Николина да бъде изхвърлена на улицата, а да не живеят в мръсотия и миризми, общите им части да не са обществена тоалетна и да не се притесняват за здравето на децата си.

„На първото заседание, което беше в началото на годината, адвокатите на Стоянови заявиха, че клиентите им имат нужда от помощ. Не бива да бъдем жестоки, а за боклуците оправдаха Стоянови, че това е инцидентно. В момента се борим, за да докажем, че събирането и трупането на отпадъците е от години. Поисках да се направи директен оглед, но съда отказа. Така щеше безспорно да се докаже, че хората живеят в мизерия. Борбата е, Николина да бъде принудително изведена, да се изчисти апартамента, а управлението на имота да премине към домоуправата на входа. Жилището на Стоянови се води основно, но Николина има идеални части от къща, намираща се също в квартала”, разказа адвокат Тенчев.

Той добави, че към момента са представени всички проверки от институциите, както и констативните протоколи от 2013 година до сега. Входирано е и предписанието на пожарната.

Следващото заседание по случая е в началото на октомври.

Жителите на входа предоставиха редица снимки и видеа, от кошмара в който живеят.  Иронично те се шегуват, че живеят в имението на семейство Адамс.

„Вместо като нормалните съседи да си разменяме сол и захар, ние си даваме един на друг препарати за почистване, дезинфекция и ароматизатори. Никой не може да си предтави в какъв ад живеем. Тормозът, който преживяваме всеки ден. Страх ни е за животите и здравето ни. Една искра от старата инсталация или един хвърлен фас… всички ще изгорим и няма кой да ни помогне”, през сълзи разказва още Мария Дешева, която добавя още, че преди ден всичките 21 семейства не са спали от страх след скандал с дъщерята на Николина – Кремена.

„Момичето беше в поредна криза. Късно вечерта тя заяви, че ще се самозапалва и че ще ни изгори всички. Държеше кибрит. Беше легнала на стълбите пред входа и крещеше, че това е собственост на баща й, ще прави каквото си иска и няма да ни пусне в домовете ни. Майка ми е в инвалидна количка и повече от 2 часа не можеше да се прибере”, каза още Мария.

Домоуправителят на етажната собственост е бил един от хората, помагал за изнасянето на трупа на Стоян Стоянов. Според Венци Камбуров, 67-годишният му съсед е престоял няколко дни в бунището. Той е бил чисто гол и нахапан от мишките.

„Николина каза, че сутринта е починал. Предишната вечер го боляло глава и го масажирала. Не може да истина това, тъй като бай Стоян не сме го виждали от седмица, а самото тяло вече се разлагаше. Гледката беше страшна. Обадиха ми се около 12 часа съседи. От тогава никой не можеше да извади трупа на човека. Не успяхме да стигнем до него от всичките боклуци. Чак в 9 часа, след като изнесоха 3 камиона с вехтории, лекарите и от траурната агенция доближиха до него.  Потресаващо бе държанието на Николина – тя плачеше за отпадъците, а не за мъжа си. Още същата вечер тя домъкна нови торби с боклук, дрехи и кашони. Дори не скърбеше за Стоян”, каза Камбуров.

Хората от блока разказаха още една интересна история, отново свързана със смъртен случай, около семейство Стоянови. Преди да започне да пълни апартамента си, Николина трупала стари вещи в къщата на майка си. Постройката се намира в квартала, на една пряка от блока. Всичко било заринато – както стаите, така и двора. Един ден в бунището било открито заринатото тяло на майката на Николина. Престояло близо седмица.

Наш репортер се свърза с кмета на район „Южен” във връзка с казуса. Борислав Инчев потвърди за сигналите, подавани от жителите на блока. Те не веднъж са се обръщали за съдействие към районната администрация, но се оказва, че както експертите, така и районият кмет са с вързани ръце.

„Има дупка в закона, която не ни позволява да се намесим като компетентна институция. Така ще нарушим конституционните права на собствениците на апартамента за непрекосновенност на частната собственост. Единствено със съдебна или прокурорска заповед може да влезе в имота служител на МВР, но не и друг. Да, преди 4 месеца имахме отново срещи с етажната собственост. Отново бях свикал представители на МВР, Пожарна, РЗИ, Екология. Оказва се, че чак когато има влязла в сила съдебна заповед, ние може да съдействаме”, заяви Инчев. Той добави, че това не е единствен случай в квартала. На още 4 адреса има подобна междусъседска война, свързана с боклуци, миризми и нехигиенични условия.

Oще от ситуацията във въпросния апартамент може да видите във ВИДЕОТО: 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина