Хора от Кючука протестират днес, ще блокират булевард

Автор: Plovdiv Now 6517
Хора от Кючука протестират днес, ще блокират булевард

Жители на квартал Кючук Париж излизат на протест днес. Става въпрос за нова жилищна сграда, която се планува да се изгради на улица „Асен Христофоров“.

Протестът е насрочен за 17 часа, като недоволните граждани плануват да блокират движението по булевард „Александър Стамболийски"

По план новата сграда трябва да бъде на 14 етажа, а местните определят като безумие инвестиционното намерение, което предвижда между квадрат от вече четири съществуващи сгради, да изникне в пъти по-висока нова постройка. Според тях тя ще скрие достъпа им до слънчева светлина и ще ги лиши от свеж въздух.

Макар мнението на близкоживеещите да е такова, разрешение за строеж на сграда в карето има от 22 февруари 2022г.. Кметът на район „Южен“ Костадин Язов заяви, че строежът разполага с всички необходими документи. Сагата на сградата е започнала още през 2008г., като през 2020г. строежът е бил възразен от районната администрация заради незаконосъобразност. След изчистване на неуредиците обаче е той получава зелена светлина.

Така с подпис на главния архитект на града се дава възможност на шестима възложители и фирмата „Саут Резиденс 2“ ООД, свързана с Асен Дурев, Николай Колев и Пламен Брънков, да леят бетон върху зеленото каре между блоковете. Останалите възложители са Боян Божилов, Даниела Щерева, Веселин Маринов, Невена Живодарова и Анка Божилова. 

Въпросните ще вдигнат две сгради в сектор А и Б, като се планува под тях да бъде изграден и паркинг. Това обаче сериозно тревожи местните, които твърдят , че в района има проблем с подпочвените води.

Казусът с презастрояването именно в тази зона на пловдивския квартал е силно наболял от години. „Малкият Париж“ стана апетитна хапка за инвеститори, в това число и такива, строящи бетонни мастодонти на метри от останалите жилищни сгради. Това да се „здрависаш“ със съседа през терасата си обаче нарушава комфортната зона на нормалния човек. Без коментар оставяме факта в колко нездравословна за живеене строителна площадка се превръща Пловдив. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина