Да усвоиш 6 млн. лева за 90 дни? Чудото на Кукленско шосе в Пловдив по-скоро няма да се случи

Автор: Благовест Андонов 6745
Да усвоиш 6 млн. лева за 90 дни? Чудото на Кукленско шосе в Пловдив по-скоро няма да се случи

За 90 дни Кукленско шосе трябваше да бъде изцяло реконструирано, като в това число влизаха дейности  по подсилване на пътното легло, преасфалтиране, подмяна на водопроводи, осветление и изграждане на споделена зона за пешеходци и велосипедисти.

Това беше обещанието на фирмата изпълнител в лицето на „Европейски пътища”, когато бе направена първата копка на  28 май. Е, 2/3 от този срок мина, а работата по шосето едва сега започва. Досега строителите са извършили частични дейности по едно от платната между надлез „Родопи” и улица „Скопие”, както и са изградили споделената зона за пешеходци и велосипедисти. 

Едва ли ремонтът ще завърши и в следващия месец, предвид тежките дейности, които предстоят там. Нещо повече, ремонтът едва ли ще завърши и до края на годината.

Защо обаче се дават тези неизпълними 90 дни за толкова сложна реконструкция? Отговорът е кристално ясен – за да се спечели обществената поръчка. Кратките срокове дават повече точки на фирмите, които се изказват в класирането. След това се използват трикове, с които тези 90 дни се спазват на документи, нищо че са минали месеци.

Проектирането на шосето например отне 9 месеца, макар че по документи то трябваше да продължи 20 дни. Причината е, че Общината и фирмата не можеха да се разберат за велоалеята.  На практика обаче тези 20 дни бяха спазени, тъй като при всяко предаване на проекта, срокът за изпълнение спира да тече. По същия начин се отнася и за строителството – с дребни трикове сроковете спират да текат, а накрая фирмата и общината излизат чисти.

Сумата, която ще бъде усвоена от „Европейски пътища” пък е 6 млн. лева, като те ще получат средствата в две бюджетни години.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина