Бой в пловдивско заведение, издирват шестима души

Автор: Добринка Димова 8071
Бой в пловдивско заведение, издирват шестима души

Бой между две компании е избухнал в заведение в пловдивския район „Южен”. Конфликтът възникнал между две компании в ресторант "Нивелиа". След размяна на реплики, клиентите започнали да си разменят удари. На място е извикана полиция. „Издирваме шестима души. Знаем кои са участниците и въпрос на часове е да ги задържим”, обясниха от дирекцията на МВР в Пловдив. По случая е образувано производство.

Ресторант „Нивелиа”, който се намира на ул. „Гоце Делчев”, в близост до Събота пазара, тормози десетки семейства с шум и миризми. За проблема, който продължава години наред, сигнализираха жители на квартала ден преди да се случи сбиването. Те потърсили доскорошния репортер на „Господари на ефира” – Илиян Велков, след като научили, че се е кандидатирал за кмет на район „Южен”, тъй като никой не обръщал внимание на техните сигнали за нередности.

„Няколко години хората тропат по вратите на различни институции, но не получават адекватни отговори. Това е една масивна конструкция. Има издадено разрешително за „специализиран автомобил за обществено хранене и кабина WC”. Въпреки това то е покрито, изградени са и стени”, обясни Илиян Велков, който се срещна с хората от района.

„От малка подвижна каравана се превърна в луксозен ресторант, източник на много шум и проблеми”, оплака се Петко Грозев, който живее в съседство. Той е организатор на първата подписка преди повече от 5 години. Тъй като заведението се намира на разстояние между 6 и 12 метра от двете жилищни кооперации, още тогава хората инициират жалба до тогавашния кмет на район „Южен” Валентин Василев. Според хората, пиянските свади тук са през вечер, крясъците и виковете също. Те са ставали свидетели и на побоища. Последният е от снощи. „Беше като на война. Викове, крясъци, удари. Полицията реагира бързо и като пристигнаха, компаниите се разбягаха”, разказват съседите. Те смятат също, че заведението е напълно незаконно и до този момент никой не им е представил разрешително за строеж.

Освен всичко, оградата на ресторанта граничи със съседен имот. Собственикът Петко Николов се оплака, че никой не е искал съгласието му за изграждането й и това е направено без никакви отстояния. „Спалнята ми е буквално на 4 метра от клиентите, които си пият ракията”, посочи мъжът.

Сред потърпевшите е и Вангел Делев, легенда на футболен клуб „Ботев”. „Безброй пъти сме предупреждавали собственика на заведението, че вдигат шум, но той отговаря, че има документация. И в полицията сме се обаждали многократно, и в администрацията, но ефект няма. Подадем жалба, всичко замлъква, 4-5 дни е тихо, след това нещата тръгват по същия начин”, обясни Делев. Какво разказват жителите на квартала, както и позицията на районния кмет – вижте във видеото:

 

Според местната администрация, заведението е напълно законно, има всички необходими разрешителни, включително и за денонощно работно време. След последните местни избори, отново подават жалба до новия райкмет Борислав Инчев. Отговорът е същият.

„Той успя да ограничи работното време до 24 часа, но заведението продължава да бъде в пълно нарушение. То няма право на музика, въпреки това си има музикална уредба и тонколони. Аспираторите също са изключително шумни и ни пречат, работят ли, е невъзможно да се спи. Отделно постоянните скандали на клиенти, ходят по малка нужда пред кооперациите, във входовете ни, нетърпимо е”, обясни Петко Грозев.

Собственикът Иван Шопов е категоричен, че заведението е напълно законно и има разрешително за строежа, одобрено от главния архитект на район „Южен”, но не пожела да го покаже. Той заяви, че е закупил терена.

„Имам цялата документация, която е нужна. Плюс подписите на всички комшии, че са съгласни със строежа”, посочи Шопов. Той обясни, че съседите се жалват единствено от завист.

„Заведението е тихо. От общината многократно са замервали шума. Такъв няма, дори ми е издаден протокол за това. Тези, които се оплакват, не могат да спят от нерви, а не от шума”, заяви собственикът.

Той разказа, че повечето комшии са му клиенти, редовно се хранят в заведението и шумът не им пречи. Твърди, че музика няма. Навън не се чува нищо, тъй като стъклопакетът на дограмата е двоен, а стените – с шумоизолирана вата. За издигането на оградата пък имал съгласието на Петко Николов и покойната му майка.

„Преди около три години бяхме получили жалби от жители на района. Тогава възложих извършване на проверка от служители на районната администрация. Жалбите бяха в две насоки – относно удълженото работно време и шума. Към днешна дата трябва да уточним две неща. Първо, заведението е разположено изцяло в частен терен. Има всички необходими документи за самото поставяне. Има необходимото разрешително за удължено работно време, което се издава само след писмено становище от съответното полицейско районно управление. Правомощията за установяването на това дали на едно място е по-шумно, отколкото ние го възприемаме, са на полицията”, обясни районният кмет Борислав Инчев.

По думите му, оттогава не са постъпвали други сигнали и по тази причина не са правени нови проверки. Съветът му е всеки път, когато преценят, че е шумно, съседите да подават жалби в полицията. Другото, което могат да направят, е да инициират замерване на шума от лаборатория. Ако се установи превишение на нормите, тогава трябва да уведомят районната администрация. Ще бъде съставен акт, а в последствие – и наказателно постановление.

При влезли в сила два броя наказателни постановления, тогава районният кмет може да отнеме разрешителното за удължено работно време. Но това не означава, че заведението ще преустанови дейност.

В същото време на жителите от района беше предложена безплатна юридическа помощ от адвокат Георги Колев, който е кандидат за кмет на Пловдив от ЗС "Александър Стамболийски". Представители на живеещите в района приеха поканата за среща следващата седмица, на която ще обмислят заедно с юристи какви да бъдат техните следващи действия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина