Бизнесът с дрогата процъфтява в Пловдивския затвор, дилърите трупат състояние, докато лежат на топло

Автор: Валерия Василева 14812
Бизнесът с дрогата процъфтява в Пловдивския затвор, дилърите трупат състояние, докато лежат на топло

Все по-креативни, нагли и хитри стават лишените от свобода в Пловдив, в стремежа си да се сдобият със забранените вещи и вещества в пределите на затвора. Бизнесът с дрогата пък процъфтява, дилърите трупат състояние докато си лежат на топло, а снабдителите спокойно пласират.

Наши източници издадоха интересна информация за наркоразпространението зад решетките. За пласирането в затвора отговарят четирима лишени от свобода. Те държат монопола на дрогата, която се търгува предимно срещу кутия цигари.

Един от тях само преди дни бе заловен с хероин. Така Так  бе спипан с 20 топчета дрога в една от килиите. Стая номер 8 в 6- ти отряд е била обискирана от надзирателите, след сигнал за наличието на наркотиците. У лишения от свобода дилър бяха открити 20 топчета – 6 с хероин, а останалите с бонзай.

ак обаче се вкарват наркотиците?

Пратките се доставят предимно в сряда и четвъртък. Според наши източници, вносът чрез харна вече е мит, тъй като именно продуктите са най-проверявани.  Дилърите са станали още по-креативни. Те вшиват дрогата в дрехи – в подгъви, етикети и яки. „Изпращачите” с отличие по труд и техника, изработват шевовете, все едно е излязъл от фабриката.  Така се прекарват предимно прахообразните вещества.

Все още има и такива, които предпочитат храната, като начин за пласиране. Може би най-интересно е, че в пакет фъстъци се вкарва бонзай или марихуана. Пакетът се отваря старателно. Изпразва се от половината обелки и се добавя стритото наркотично вещество. С ютия пакетът отново се залепва, все едно никога не е бил отварян. Дрогата пък се слива с обелките и по нищо не личи, че е трева или бонзай.

Всеки зад решетките знае, че срещу 200 лева може да се снабдиш с всичко, което поискаш, стига да знаеш към кой да се обърнеш. Има и такива лица, които въртят и канала за внос на телефони. Често това се случва на бензиностанцията, намираща се срещу централния вход на затвора. Малцина са обаче тези, които знаят как от обекта за продажба на горива, исканият предмет стига до определен затворник. Според някои това става чрез лавката.

Какви са цените на наркотиците?

В затвора се пласира най-много бонзаят и хероинът. Рядко са тези, употребяващи амфетани, а що се отнася до екстази и кокаин – такива липсват. Причината – високата цена. Същата в сравнение с живота отвън е 5 и дори 10 пъти по-висока.

Получената дрога се разпределя на топчета. От един грам бонзай, дилърите правят около 30-35 топчета, всяко от което се продава за една кутия цигари или 5 лева. Що се отнася до хероина – от един грам се структурират по няколко дози /топчета/, продаващи се за 20 лева или 4 кутии цигари.

Едно топче пък се поделя и се изпушва от няколко души. Рядко са тези, които инжектират хероина, тъй като спринцовките и иглите са кът. Синтетиката се приема чрез пушене от станиол.  

Най-добрата сделка е между дилър и затворник в криза. Тогава една доза може да бъде продадена срещу телефон, дрехи и хранителните пратки. За да се снабдят с хероин, обитателите на затвора са готови да продадат всичко ценно, а дилърите се възползват от това.

Ако бъдат хванати?

Търговията на забранени вещи и вещества е строго забранени. Никой не казва от къде е взел нещо или от кой. От страх за живота си или от това, че няма да бъде снабден, никой лишен от свобода не издава източника си. Често те казват имената на вече бивши затворници. Всеки се движи между килиите по коридорите и е трудно да се проследи кой къде е в даден момент. Спипаните с дрога или телефон се наказват с административно наказание. Някои дори изтърпяват наказанието си в карцера.

Дилърите – всеки ги знае, но никой не „пее”. Това са хора, които изтърпяват присъди именно за подобни дейности отвън. Познати лица от ъндърграунд средите, които не се плашат от решетките, които не ги спират.

Източниците ни разказаха още, че същите хора освен, че пласират в затвора, от килиите си въртят търговията отвън. Имат по 2 – 3 телефона, от които разпределят стоката, уреждат вземанията и следят за конкуренти.

Къде крият дозите?

Още по-креативни стават затворниците и по отношение на скривалищата. Освен във дюшеците, дрогата се крие и във вътрешностите на мебелите, рамките на леглата, зад пана и плакати. Най-често дрога е била намирана в краката на столовете или кухите пространства на рамките на краката. Не са изключени случаите, когато лишен от свобода крие веществата в интимните си части.

Преди година лишен от свобода предостави записи, на които се вижда как затворник си инжектира хероин. Според него подобни картини са ежедневие зад решетките. Има затворници, залавяни по 2, 3 и повече пъти. Наказанията обаче очевидно са символични, тъй като търговията с наркотици не спира.

Почти всяка седмица в пределите на затвора се провеждат акции за дрога и забранени вещи. В 90% от случаите органите на реда откриват дрога или телефони у някой лишен от свобода. По време на една от тези акции бе пресечен действащ с години канал за внос на забранените вещества и вещи.

Това се случи ноември месец 2018 година.В делничен ден жена от ромски произход внесла чанта, в която имало телефон и зарядно. Тя е била за затворник с прякор Лъки. Торбата е била приета със съгласието на командира Светлозар Андонов, макар че разпоредбите са категорични и внасянето на багаж е забранено. Незабавно бе започната проверка срещу него, както и срещу главен надзирател Тодор Илиев. На двамата са наложени дисциплинарни наказания. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина