5G антена изправи на нокти жители на цял блок в Пловдив, сезират прокуратурата

Автор: Ива Модова 25102
5G антена изправи на нокти жители на цял блок в Пловдив, сезират прокуратурата

Строителството на 5G антена на A1 изправи на нокти жителите на пловдивския квартал "Кючук Париж". Пловдивчани, живеещи в кооперацията на улица „Славееви гори”, били изненадани от огромното съоръжение, което се издигало от покрива на сградата. Антената на мобилния оператор стана обект на спорове в квартала от дни.

С нас се свързаха притеснени пловдивчани, които заявиха, че за изграждането на металната конструкция не са били уведомени и не е било търсено тяхното съгласие.

„Блокът се състои от 6 входа. Запитване е имало само в един от тях, който се води под номер 50. Собствениците на апартаментите са дали съгласие и строителството е започнато. Другите живущи от петте входа обаче не са били анкетирани и не им е било поискано съгласие. Това са около 100 семейства”, разказа Цветелина, която живее в жилищната сграда.

След поставянето на стойката е било свикано събрание на собствениците на апартаменти. Хората дори са потърсили съдействие от адвокат.

„Юристът заяви, че по закон е било необходимо да се свика общо събрание на живущите в шестте входа. За да започне изграждането е необходимо съгласие от ¾ от хората. Освен това подобна антена не може да бъде поставена в близост до учебно заведение, а само на 300 метра от блока има детска градина”, допълни пловдивчанката.

Хората смятат, че антената ще им влияе на здравето с облъчването си.  

„В блока живеят десетки млади семейства с деца и бебета. Никой не иска децата му да бъдат облъчвани и то в собствените им домове. При този демографски срив, някой да си играе със здравето на малчуганите е непростимо", заявиха хора от жилищната сграда пред наш репортер. 

Живущите започват подписка, като в нея ще се включат и хора от съседни сгради. До момента близо 400 пловдивчани са се подписали. Оказва се, че жалба до прокуратурата и Община ще бъде внесена от жителите на къща, намираща се срещу блока.

„Хората искат да съдят собствениците на апартаментите от целия блок. Готови са с адвокат и с жалба”, споделиха още притеснените пловдивчани от улица „Славееви готи”.

Потърсихме коментар от мобилния оператор А1. От компанията заявиха пред наш репортер, че имат сключен договор с живущите на улица „Славееви гори” N 50.

„Обектът се води отделна конструкция според кадастралната карта. Самият вход е отделен от останалата част на сградата с конструктивна фуга. Проектът ни е одобрен от Община Пловдив и имаме издадено разрешително за строеж. При нас не е постъпвал сигнал от недоволни граждани. По наши данни е спазена и наредбата за разстояние от антената до намиращо се в близост учебно заведение – детска градина”, заявиха от отдела за връзки с обществеността на А1.

От администрацията на кметството на район „Южен” не са запознати с казуса, но са категорични, че ще направят проверка на случая.

Притеснените пловдивчани са готови да стигнат и до протестни действия, ако антената не бъде премахната. Те ще сезират всички институции под тепетата, а подписката до края на деня ще бъде входирана в Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина