3 бона акт за хотел в Пловдив, два месеца работели без касов апарат

Автор: Ива Модова 4216
3 бона акт за хотел в Пловдив, два месеца работели без касов апарат

„Апарт Център 22/7 Хотел“ в Пловдив отнесе акт за 3000 лева от НАП. Причината – два месеца хотелът работел без наличието на касов апарат.

В края на миналата година служители на финансовото ведомство са посетили търговския обект.  Той се намира в квартал Кючук Париж и по-точно на улица „Христо Матов“.

Още преди да се легитимират те са платили сумата от 50 лева, с цел да резервират стая за една нощувка. Парите са били прибрани в касата, ключът за стаята бил предоставен, но касова бележка не е била предоставена.

Последвала проверка от страна на данъчните. Поискана била справка от фискала, но се оказало, че такъв апарат липсвал. Установено било, че от отварянето на апарт-хотела, до проверката / два месеца/, в системата на НАП не е било регистриран касов апарат, свързан с данъчната система.

Изготвено било предписание на фирмата, стопанисваща обекта.

Само две дни след акцията, касов апарат е бил монтиран и надлежно регистриран.  Въпреки това на дружество е било съставено наказателно постановление, което управата атакувало в съда.

Като мотиви те са изтъкнали, че актът е неправомерен, а самият случай е маловажен.

Не на такова мнение се оказаха магистратите от Районен съд. Според тях не се касае за маловажен случай, тъй като е нарушена една от най-важната разпоредба в данъчния закон. За подобно нарушение – извършване на търговска дейност, без наличието на касов апарат, законодателят предвижда санкция от 3 до 10 хиляди лева.

Тъй като на дружеството това е първо провинение, магистратите се смилиха над собствениците и ги глобиха в минимален размер.  Така „Апарт Център 22/7 Хотел“ ще се раздели с 3 хиляди, като към паричната санкция, обектът може да понесе и административна такава – „принудително запечатване”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина