ВиК инженери проектират инсталация, спираща наводненията на бул. „Марица-юг“

Автор: Plovdiv Now 3940
ВиК инженери проектират инсталация, спираща наводненията на бул. „Марица-юг“

Предпроектните проучвания за ВиК съоръжението, което ще предпазва от наводнения по бул. „Марица-юг“ в Пловдив при поройни валежи, са направени.

Припомняме, че по идея на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и след одобрението РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ бе пусната в ход процедура за поставяне на компенсаторна ВиК инсталация в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която се наводнява при всеки по-силен дъжд.

Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация. По този начин шахтите ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда.

Изготвянето на проекта е възложено на екипа от водещите ВиК инженери, след което отново предстои да се съгласува с експертите от РИОСВ и Басейнова дирекция.

„Съоръжението е с изключително ниска себестойност, но много висока степен на ефективност“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Според Стаменов инсталацията е единственият начин да се реши казусът с наводняването на пространството под моста на булевард „Марица-юг“.

При осигурено финансиране се очаква проектът да е готов до есента, а изпълнението му ще отнеме около 2 месеца.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина