Централният площад на Пловдив съчетава история, култура и съвременни забавления

Автор: Благовест Андонов 5991
Централният площад на Пловдив съчетава история, култура и съвременни забавления

Площад „Централен“ трябва да бъде завършен до 6 септември, когато е празникът на града, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев на днешната инспекция на обекта. От Община Пловдив вече имат строително разрешение за абсолютно всички части и елементи за реконструкцията на площада, като в следващите месеци се очаква най-голямата офанзива по него.

Тотев обясни, че най-голямото предизвикателството пред Общината, проектантите и изпълнителите е било цялото това пространство да се преобразува от място за преминаване в такова, в което кипи живот и събития. Така всички фестивали и събития, които в момента са позиционирани по различни места по Главната на Пловдив ще бъдат преместени на новия площад.

Освен това се предвижда изграждането на няколко летни бара от северната страна на Форума с пряка видимост към „Одеона“. В същото време пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до уникалното наследство на Пловдив в зоните за археология, които на практика ще бъдат музеи на открито. Ще има и редица зони за отдих. Самите материали са подбрани така, че да бъдат изключително устойчиви и следващите 50 години няма нужда да бъдат подменяни. Също така ще бъдат разчертани и всички древни обекти от Форума, като улици, магазини и други. С водните площи, които ще бъдат позиционирани от западната страна, ще има естествен преход от площада към „Цар-Симеоновата градина“. Безспорно най-забележителното нещо ще бъде експозицията на западните пропилеи, които са били входа към центъра на древния Пловдив.

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина