Трабантите на свободата тръгнаха от Версай към Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4397
Трабантите на свободата тръгнаха от Версай към Пловдив

Едни от най-важните творби в изложбата "Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство", изрисуваните трабанти от Тиери Ноар, Кристоф Буше и Киди Сидни, тръгнаха от Версай към Пловдив. Те ще бъдат експонирани в центъра на града непосредствено преди официалната церемония за откриването на инициативата Пловдив-Европейска столица на културата 2019, пише PlovdivTime.bg.

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена ще бъде показана в града под тепетата по дължината на главната пешеходна улица „Княз Александър I Батенберг“ от 12 януари 2019 г. и ще може да бъде разглеждана до 30 март. Така жителите и гостите на града ще са първите в Европа, които ще отбележат 30-годишнината от падането на Берлинската стена по време на празничния уикенд по повод годината на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Трите поп икони са изобразени от уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия върху голям 3-метров фрагмент от стената. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за стената „Art Liberty“, изложена в Париж през 2015 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина