Тотев: Може и следващият кмет да пререже лентата на площад „Централен”

Автор: Благовест Андонов 4385
Тотев: Може и следващият кмет да пререже лентата на площад „Централен”

„Аз съм сигурен,  че след 15 години там ще има площад, ще бъде здрав и предпочитан от хората. Много пъти съм казал, че площад „Централен” е изключително важен и се работи от 2012 година. Аз много се обидих на съветниците, които казаха, че не е имало там конкурс – имаше не един такъв. Не винаги обаче конкурс води до неговото изпълнение, така е в целия свят. Имаше обществени обсъждания, променихме проекта”, отговори кметът Иван Тотев на въпрос кога вижда изпълнението на площад „Централен” завършено.

Още в залата на Общинския съвет той каза, че проектът е от изключителна важност и няма да се бърза с неговото изпълнение, като направи препратка, че и следващият кмет на Пловдив може да пререже лентата.  Стана ясно, че след това решение не местния парламент, трябва да се направи още едно гласуване, с което да отпуснат разликата в цената от първоначалния проект и корекциите, чиято е 4,7 млн. лева. То обаче вероятно ще бъде сложено

Опозицията обаче критикува кметът за забавянето на нещата и заради процедурата на инженеринг , която бе пусната за централния пловдивски площад.

„За първи път зам.-кмет по култура дойде на комисия, представи целия проект, всичко кое колко ще струва – нещо, за което ние настояваме от 7 години за всеки един голям проект”, похвали Слави Георгиев зам.-кметът Александър Държиков.  Той обаче изрази недоволството си, че това се случва  след процедура по обществена поръчка и, след като площадът е разкопан.

„Това бе едно много закъсняло действие и то се случи, тъй като имаше бурни възражения по време на Общественото обсъждане , а ние, като общински съветници, трябва да поемаме отговорността за по-голямата стойност на ремонта”,каза съветникът от НФСБ.

Божидар Здравков пък разкритикува процедурата по инженеринг. Според него за толкова важен проект, като „Централен” това е неразумно и има прекалено много недостатъци. Трябвало е първо да се направи проект, а след това фирмите да се борят кой ще го изпълни с по-добре цена.

Градоначалникът отново бе попитан и защо проектът на португалците от ФОРА не бе изпълнен, след като бе проведен конкурс за него.

„Проектът на португалците предвиждаше разкопан площад с археология и дъски.  Сигурно е прекрасен проект, но за южните чати на Португалия, където вали два пъти годишно”,отговори кметът. Той допълни, че всички проекти били красиви, но на практика невъзможни за реализация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина