Таха Рахман вдига апарт-комплекс със 183 апартамента, магазини и ателиета в Тютюневия град

Автор: Добринка Димова 25038
Таха Рахман вдига апарт-комплекс със 183 апартамента, магазини и ателиета в Тютюневия град

Апарт-комплекс със 183 апартамента, две ателиета и магазини ще бъде издигнат в Тютюневия град в Пловдив,  на мястото на съборен тютюнев склад на ул. "Г.М. Димитров"  27. Това става ясно от уведомление, изпратено от РИОСВ-Пловдив до Министерство на околната среда и водите. В него се посочва, че се предвижда промяна на обекта от административна сграда с магазини и гаражи (както е посочено на информационната табела) на жилищна с подземен паркинг. Комплексът ще се състои от четири отделни секции на по 7 етажа – с 6 надземни нива и 1 подземно, монолитно строителство. Предвидено е да бъдат осигурени и 185 паркоместа, които да обслужват живеещите тук. Проектът е съгласуван с EVN и ВиК. Очаква се сградата да бъде готова до 2022 година.  

Припомняме, че изкопните работи започнаха миналата година. Теренът е собственост на йорданеца Таха Рахман, който е строителен предприемач. Преди няколко години останките от порутения склад бавно и методично изчезнаха, а теренът бе разчистен. След това избухна големият пожар в съседните складове и в продължение на година строителят не предприе никакви действия. От 22 юни 2016 година обаче  "Тарамекс" ЕООД има строително разрешение, подписано от покойния главен архитект на Пловдив Румен Русев.

Началото на строително-монтажните работи е две години по-късно - на 19 декември 2018.  Две седмици по-късно в район "Централен" постъпват първите жалби от пловдивчани, живеещи на ул. "Авксентий Велешки" и "Цанко Дюстабанов". Те съобщават, че в имота са влезли багери, които вадят огромни каменни блокове, вероятно основите на склада. "Околните къщи се тресат като при земетресение, а това се случва по 20 пъти на ден", пишат в жалбата си съседите. Те настояват за спешна експертна оценка на начина, по който се извършват изкопните дейности. Освен това те искат гаранции, че домовете им няма да пострадат. 

Жалбата до "Централен" е изпратена по компетентност на тогавашния зам.-кмет Димитър Кацарски и до Общинския инспекторат от кмета Георги Стаменов. От последвалата кореспонденция става ясно, че служителите на Инспектората не са намерили никакви работници на строежа и тъй като имотът е частен в правомощията им не влиза контрол на строителството. 

Въпреки това строежът е спрян. Веднага след изборите обаче в карето влизат няколко багера и започват ударно да копаят. Следва нова серия жалби от съседите, които са разтревожени, че къщите им могат да се пропукат. Сигналите са изпратени до РИОСВ, общината и РДНСК. Освен от трусове, съседите се оплакват от замърсяване в района. Тревогите им са свързани и с паркирането, тъй като поради геологията на терена, сградата разполага с паркинг само на едно ниво. Притесняват се също, че заради старата ВиК мрежа в квартала дебитът им рязко ще спадне след въвеждането в експлоатация на сградата.

В края на ноември 2019 г. новият главен архитект на общината Димитър Ахрянов се е срещнал с инвеститора и са коментирали проекта. Арх. Ахрянов е настоял фасадата на сградата да бъде преработена, тъй като не отговаря на новите изисквания за общата визия на архитектурния резерват, където голяма част от сградите са паметници на културата, а самият район е част от ансамблов паметник на културата. Инвеститорът е обещал да направи промени, така че сградата да се впише в квартала.  

В началото на тази година при разчистване на терена багер на „Тарамекс” събори стена на намиращия се в съседство тютюнев склад. Сградата не е единична културна ценност, но има статут на групов паметник на културата. Министърът на културата Боил Банов изпрати заместника си Амелия Гешева на място. Тя направи оглед заедно с районния кмет Георги Стаменов и представителя на РДНСК Мария Дончева.  На следващия ден и комисия от РДНСК направи оглед. И главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, и собственикът на строителната фирма "Тарамекс" Таха Рахман определиха случилото се като инцидент.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина